TEATERFÖRENINGEN LYSET

Teaterföreningen Lyset grundades 1986 och är en förening som bedriver amatörteaterverksamhet och arrangerar gästspel.

I Lysets produktioner brukar såväl erfarna, som mindre erfarna aktörer mötas på scenen. Hos oss kan man bidra med sitt ideella engagemang, genom att jobba med scenteknik, ljus och ljud, scenbygge, publikarbete, med café, biljettförsäljning och marknadsföring, kostymarbete med sömnad, smink och mask, styrelsearbete och mycket mer.

Lyset har ett nära samarbete med Karlskoga Kulturskola som bidrar med amatörstöd i form av producent, regi, skådespeleri, marknadsföring, kostym, rekvisita och scenografi. Samarbetet mellan Kulturskolan och Lyset gör att vi kan ha generationsöverskridande teaterprojekt, där Lysets vuxna skådespelare möter barn och ungdomar som på Kulturskolan ägnar sig åt teater, dans, sång och/eller musik.

STYRELSEN

ORDFÖRANDE Jennifer Ljusterås
KASSÖR Bella Vehkamäki
LEDAMOT Sandra Åreng-Forsmark
LEDAMOT Kalle Karlsson
LEDAMOT Eva Dällerud
LEDAMOT Veronica Hjalmarsson
LEDAMOT Simon Tarakkamäki
ERSÄTTARE Erik Magnusson
ERSÄTTARE Margareta Milton
ERSÄTTARE Filip Nässén
ERSÄTTARE Ingrid Westberg

MEDLEM

Som medlem får du 20% rabatt på alla Lysets föreställningar, såväl egna uppsättningar som gästspel. Du får också information om aktuella föreställningar samt inbjudan till årsmöte och medlemsmöten. Du kan även följa vad som händer i föreningen genom vår Facebooksida.

Som medlem i Lyset kan du engagera dig ideellt inom många olika spännande och kreativa verksamheter. För vuxna är teaterverksamheten öppen utan krav på tidigare skådespelarerfarenhet. För att ta del av kommande produktioner och manusläsningar är du välkommen att fylla i kontaktformuläret nedan, så återkommer vi när det blir aktuellt.

Barn och ungdomar i grundskoleålder, som vill börja spela teater hänvisas dock till Kulturskolan i Karlskoga, med vilka vi har ett nära samarbete. Som teaterelev i Kulturskolan kan du sedan få möjlighet att delta i någon av våra föreställningar och sommarspel.

Hur blir jag medlem?
Medlemsavgiften för vuxna är 150 kr per år.
Barn och ungdomar tom 25 år betalar 75 kr per år.
Du kan också skaffa ett Familjemedlemskap under förutsättning att hela familjen är folkbokförda på samma adress. Detta kostar 300 kr per år.

För att bli medlem trycker du på knappen nedan och fyller i formuläret. Därefter betalar du in medlemsavgiften via Swish eller plusgiro. (Detta måste göras manuellt vid sidan av formuläret). 
När din betalning registrerats läggs du in i medlemsregistret. Du kan välja att betala med Swish: 123 268 94 53 eller via plusgiro: 37 57 82 – 0.

VERKSAMHETSBERÄTTELSER

LYSMASKEN

Lysmasken är en utmärkelse som delas ut en gång per år till någon som bidragit lite extra till föreningens utveckling. Den första Lysmasken delades ut 1996, och utmärkelsen har, jämte en fin motivering, i de flesta fall även utgjorts av ett konstverk signerat av konstnären Dan Lekberg. Tillkännagivandet av Lysmasken äger i regel rum i samband med Teaterföreningen Lysets årsmöte i mars månad.

För att läsa motiveringar och se bilder på tidigare Lysmaskar – klicka på namnen i listan.

VÅRA LYSMASKAR

2020 Veronica Hjalmarsson
2019 Bella Vehkamäki
2018 Josefine Edenvik
2017 Gunilla Orvelius
2016 Stefan Almstedt
2015 Lennart Winberg
2014 Birgitta Söderman
2013 Matz Ericson
2012 Gustaf Deinoff
2011 Irene Bjuhr
2010 Heinrich Vogelmann
2009 Gunilla Karlsson
2008 Gerd Piscator
2007 Lena Söderberg
2006 Jennifer Ljusterås
2005 Olle Söderberg
2004 Peter Eriksson
2003 Marcus Carlsson & Jenny Henriksson
2002 Sylwia Rakowska
2001 Karlsdals Byalag
2000 Tobias Stål
1999 Lars Jansson
1998 Eva Dällerud
1997 Janne Henriksson
1996 Peter Krantz

LYSETS HISTORIA

1982–1983 gjorde fritidsgården Skrantahuset i Karlskoga ett teaterprojekt med arbetslösa och ungdomar som blev uppskattat och uppmärksammat. Teaterverksamheten fortsatte under ledning av personal på Skrantahuset. Förutom teater fanns också musikverksamhet och hantverk.

Efter ett stort teaterprojekt, ”Innerst inne” 1986, bildade teateramatörerna Culturföreningen Lyset (1996 bytte föreningen namn till Amatörteaterföreningen Lyset). Ett par år senare döptes Skrantahuset om till Kulturhuset.

1994 var all verksamhet på Kulturhuset inriktad på teater och Kulturhuset flyttade till nya lokaler i Folkets Hus och bytte namn till Teaterhuset. På Teaterhuset hade man då personal som arbetade med teaterutbildning i skolor, regissör som arbetade med Lysets amatörer, produktion, scenografi, teatermusik, kostym och rekvisita. Tillsammans med Lysets amatörer gjorde man flera teaterproduktioner varje år, däribland stora sommarspel i Granbergsdals Hytta.

1994 behövde amatörteatern en ny scen och en gammal biograflokal ställdes till Lyset förfogande. Lokalen döptes till Kungsteatern, som efter gemensamma ansträngningar av Teaterhuset och Lyset idag är länets i särklass bästa amatörteaterscen, den passar också Riksteaterns och Länsteaterns mindre produktioner, som gjort en del gästspel på Kungsteatern.

1995 blev Teaterhuset en del i Karlskoga kommuns Kulturskola och idag bedriver man teaterutbildning i skolan samt har frivilligverksamhet för barn och ungdom. Personalen arbetar också med många av Lysets produktioner i form av regi, produktion, kostym och rekvisita. Kulturskolan/Teaterhuset samarbetar med de andra verksamheterna som finns på Kulturskolan, musik, dans, sång, bild, för teatern.

Kungsbio invigdes 1939.
Sista filmen som visades var Drömsheriffen 31 maj 1971 med Elvis Presley.

MILSTOLPAR

2022: Kungsteaterns nyrenoverade café invigs.

2021: Teaterföreningen Lyset firar 35 år!

2016: Teaterföreningen Lyset firar 30 år!

2006: Teaterföreningen Lyset firar 20 år!

2003: Ronja Rövardotter spelas i Estland och Ryssland.

1999: Amatörteaterföreningen och Karlskoga teaterförening slås ihop till Teaterföreningen Lyset.

1996: Culturföreningen Lyset byter namn till Amatörteaterföreningen Lyset. En amatörteaterfestival, ATR-riks, äger rum i Karlskoga.

1995: Musikskolan blir Kulturskola och Teaterhuset ansluts dit.

1994: Första pjäsen på Kungsteatern: Till Julia.

1994: Teaterhuset flyttar in i Folkets hus. Kulturhuset byter namn till Teaterhuset.

1991: Första sommarspelet i Granbergsdals hytta: Ringaren i Notre Dame.

1986: Projektet ”Innerst inne” med bl a Lysistrate spelas. Culturföreningen Lyset bildas.

1984: Skranta Fritidsgård blev kulturhus och bytte namn till Skrantahuset.

1983: Första musikteaterprojektet blev Drömmar om guld.

1980–1983: Life is a Cabarét- Cabaretverksamhet. Rolf Birgersson som drivande eldsjäl och Peter Krantz med flera som ledare i Folkets Hus/ Folkets park.

1970-tal: Teaterverkstaden är en del av Skranta fritidsgård.

Kungsteatern 2020
Foto: Simon Tarakkamäki

KONTAKT

Biljetter till våra arrangemang och gästspel köper du via Tickster.com
Under förutsättning att det inte redan är slutsålt kan biljetter också köpas på respektive spelplats en timma innan föreställningen börjar. 

Har du ytterligare frågor, eller vill komma i kontakt med oss av andra anledningar går det bra att kontakta oss via kontaktformuläret nedan. 
Du kan också kontakta oss via Facebook här.