DSC5295 1 E1557077473549

Eva Dällerud

1998
MOTIVERING

Med utdelandet av 1998 års Lysmask belönas intensiteten, glöden, den äkta känslan och engagemanget men framförallt den stora omtanken. 

Den stora omtanken för pjäsen, för kärleken till scenens berättelser och framförallt den stora omtanken årets pristagare alltid visar sina skådespelare. Utan den stora omtanken, som omfattar alla i Lysets stora “familj”, skulle aldrig denna förening vara som den är.

För att göra teater krävs konstnärlig begåvning, nyfikenhet och en förmåga att se strömningar i tiden och därefter välja historier som en publik vill se. Som regissör har vår pristagare visat fingertoppskänsla när det gäller pjäsval. En självklar förmåga att både utgå från sin egen personliga historia och samtidigt kunna se långt utanför sin egen privata horisont. Den förmågan är en begåvning som de senaste åren på Kungsteaterns scen lett fram till stora publikframgångar.

Årets Lysmask är även en duktig organisatör, producent och har sedan föreningens start varit en av de verkligt stora initiatörerna. Amatörteaterföreningen Lyset har sedan starten haft samma symbol, den livsbejakande kvinna som lyser av kraft, energi och lust, och visst är det väl så vi har sett vår pristagare vid åtskilliga tillfällen. Att denna strålande lilla kvinna skulle vara årets Lysmask har jag aldrig förut tänkt på. Kanske är det så, kanske inte? Tänk vad man kan upptäcka saker även i de minsta av världar. Där man redan tror sig ha sett allt som finns att se.

Till årets Lysmask vill vi säga, sluta aldrig upp med att se dig nyfiket omkring  för det är då vi kan få se bra teater här i Karlskoga. 

Och min kära publik, pjäsen regisseras av Eva Dällerud, årets Lysmask 1998.

Med stort tack och utan reservationer går 1998 års Lysmask till Eva Dällerud.