Jennifer

Jennifer Ljusterås

2006
MOTIVERING

Årets mottagare av Lysmasken är inte en person som gör särskilt mycket väsen av sig själv, men som gör och har gjort en väldig nytta i föreningen. Hon tillhör den generation som började med barnteater på Skrantahuset och som sedan vuxit upp i Lyset. Lusten har hos henne, som hos de flesta som är med i föreningen, varit att spela teater. Och det har hon gjort.

Vi minns henne bl a som den charmiga paddan i ”Det susar i säven” och som ”horan” i Gökboet. Men eftersom hon både är hjälpsam och har lätt att lära har hon stått tillbaka med skådespeleriet under flera år då hon har behövts för andra uppgifter. Lyset har haft några begåvade tekniker i föreningen som lämnat oss för att jobba på de stora teatrarna i huvudstaden och vi var i behov av ny tekniker. Årets mottagare av Lysmasken har alltid varit nyfiken och haft lätt för att lära nya saker och eftersom hon dessutom är väldigt hjälpsam så tog hon över ansvaret för tekniken när det behövdes. Sedan dess ha hon handlett andra teknikintresserade, för önskan att själv få stå på scenen har funnits kvar men tiden har inte räckt till. Att hon själv varit ute på turné med Riksteatern som tekniker visar ju att hon själv blivit mycket duktig på området. Nu är det inte bara inom skådespeleri- och teknikområdet som denna kvinna har gjort insatser för Lyset, hon har regisserat, jobbat som sminkös, organiserat café-, biljettkassa- och städarbete, varit behjälplig i arrangörsdelen och när vi behövde en ny ordförande så ställde hon upp och i den rollen växte hon också snabbt in.

Vi som idag har äran att få dela ut den Lysmasken har sett henne växa upp i Lyset och utvecklas till en mycket kompetent och duktig teaterarbetare med stort ansvar och stort hjärta för Lyset och alla medlemmar. Hennes humor och diplomatiska sätt är en stor tillgång för föreningen och vi som har haft förmånen att få arbeta tillsammans med henne, vet att när vi själva står där på premiärdagen och darrar av skräck och nervositet, så står hon där kolugn, på

ytan i alla fall, och ser ut som hon har allt under kontroll. Om hon kommer att ha det när hon själv äntrar scenen här som Lysistrate den 28 april återstår att se. Det är i alla fall roligt att se henne på scenen igen och i en roll som hon varmt kände för. 

För hennes stora hjärta för föreningen, för ansvar, kunskap och hjälpsamhet, för diplomatin, tilldelas Jennifer Ljusterås 2006 års Lysmask.