Karlsdals Byalag

2001
MOTIVERING

Sista skriket. Applåderna rasar. Alla är vi en del i det som hänt. Inga gränser gäller längre.

Vare sig mellan skådespelare eller publik, land eller stad och inte heller mellan land och land. Publikens upplevelse är belöningen för allt hårt, slitigt och härligt arbete på en scen av sol upplyst men för det mesta av regn uppblött. Sommarnattens ridå av skymning har gått ner. Tillsammans har vi skapat och spunnit ett nät av liv som nu upplöses över en tom och tyst spelplats. Ändå finns det för alltid oupplösliga spår av detta nät mellan alla de som varit med och skapat en oförglömlig teaterupplevelse.

Årets Lysmask är en hyllning till det stora gemensamma teaterarbetet. En skådespelare måste alltid våga vara öppen och nyfiken, bryta mot invanda mönster, sträva mot det okända, ha en vilja att hela tiden pröva och att säga ja till nya möten. Om och om och om igen. Årets Lysmask går till ett ”stort möte” och är också ett tack till de som vågar pröva det nya och till de som sa ”Javisst det går”. 

När Lyset vandrade i skogarna norr om Karlskoga för att finna en boplats till sin lilla flicka mötte dom ett för dom hittills okänt folk som levde invid en för längesedan nedlagd boplats. Folket i skogen tog emot Lyset med öppen famn och tillsammans skulle de sedan iordningställa den vackraste boplats en liten flicka skulle kunna tänka sig. Teaterföreningen Lyset ger 2001 års Lysmask till Karlsdals Byalag för att de med stor värme, nyfikenhet och en stor öppen famn tog emot Ronja Rövardotter och alla hennes vänner sommaren år 2000.