Jeppe På Berget

Olle Söderberg

2005
MOTIVERING

Att kunna bygga sitt eget hus är för många en riktig dröm.

I det hus och den teatervärld vi bygger inför varje ny föreställning är vi oftast bra på många olika saker. Några är skådespelare, några är bildkonstnärer, några är musiker, några är scenografer, kostymörer, marknadsförare, producenter och mycket annat. Det är den kollektiva kraften som möjliggör skapandet av den sceniska konsten. Då och då knackar någon av livets många vandrare på Thaliahusets dörr och vid just detta speciella tillfälle visade det sig vara en äkta renässansmänniska.

En människa som, likt en Leonardo och en Michelangelo sätter en ära i att behärska och utforska många tekniker och uttryck. 

Årets Lysmask är en mångsysslande teaterarbetare för vilken ingenting verkar främmande.

Han en riktig byggmästare där inget bygge verkar vara för komplicerat och

som scenograf har han haft de mest finurliga, estetisk vackra och praktiska lösningar.

Det han inte vet om scenteknik är inte värt att veta.

Som marknadsförare kan han vara hur idérik som helst och det verkar inte finnas några andra begränsningar än möjligen ekonomiska för vad han kan hitta på.

Som skådespelare har han visat ett brett register.

Den spanska pikareskromanen, som kom i slutet av den spanska guldåldern under 1500-talets senare hälft, har oftast ett tema där huvudpersonen vandrar från plats till plats.

Årets Lysmask går till en vandrare som någon gång i mitten av 1990-talet kom dragandes med ett gigantiskt klädförråd i sin kappsäck och sa “Vill ni ha”

Den spanska vandringsromanens huvudpersoner var oftast äventyrare, vagabonder och skojare. Kunde vi lita på honom eller var han en skojare?

Han skojade inte, vandrade inte vidare utan stannade kvar. I vår dröm finns ambitionen att utveckla teatern i Karlskoga. Det har årets Lysmask starkt

bidragit till då han på quijotskt manér inte räds striden mot väderkvarnarna.

I den allra främsta av den spanska renässanslitteraturens romaner av Miguel de Cervantes Saavedras är Don Quijote hjälten och drar liksom pícaron ut i världen.

Det handlar om att tro på en vanvettig dröm och att gå där den djärve gör halt.

Årets Lysmask har gestaltat både Cervantes och Don Quijote och verkar vara väldigt nära släkt med de båda.

Dessutom har han egna hästar och verkar även vara släkt med dom

Vilken tur att just du, Olle Söderberg knackade på vår dörr en gång i tiden.

För 2005 års Lysmask är din.