En Fågelskrämma

Heinrich Vogelmann

2010
MOTIVERING

Årets Lysmask går till en modern man, a Two Thousand man. Det är faktiskt så att han missade de första 16 åren i Lysets historia men stått på scenen i tio produktioner sedan debuten 12 juni 2000. Det innebär över 150 föreställningar. 

Att det inte heller är för sent att börja med teatern har vår lysmask bevisat då han i debutpjäsen mitt i livets gyllene medelålder runt de femtio lyfte Ronja i sin famn. Teaterdebuten var både oundviklig och ödesbestämd för en man med barn och ungdomsåren i 50- och 60-talet. För visst är han ett barn av sin tid med både konstnärliga och revolutionära aktiviteter som voltige ryttare, rödgardist, musikant, låtskrivare och sångare samlade i sin erfarenhetsportfölj. Eller mer modernt, sitt CV.

Det är lika bra att vara tydlig på en gång och inte krångla till det, Pang på Rödbetan är en princip som jag vet vår Lysmask gillar. Raka rör, så att säga.

Inte sant, Heinrich Vogelmann?

Lillklippen i Ronja Rövardotter, Sancho Pancha i Mannen från La Mancha. Baby bobby i Krymplingen från innishman, fågelskrämma i landet ovan regnbågen utan även för att han varken kan eller har vett att säga nej när både regissör och teaterns gudinna Thalia kallar. I full övertygelse om att både Mick Jagger och Keith Richards är med “på noterna” tillägnas The Rolling Stones låt 2000 Man årets Lysmask. 

2010 års lysmask går till Heinrich Vogelmann