Lena Loucif

Lena Söderberg

2007
MOTIVERING

Årets Lysmask går till en person som med ett ovanligt stort engagemang bidrar till att utveckla alla de delar som ingår i Teaterföreningen Lysets verksamhet.

2007 års Lysmask är en kvinna som varit engagerad och delaktig:

  • i att Kungsteaterns lokaler har rustats, målats och dekorerats.
  • i 2006 års produktioner av Lysistrate och Trollkarlen från Oz genom att ansvara för rekvisita, utsmyckning av foajé och café samt vara behjälplig med dekormåleri. Organisation och planering kring café- och biljettförsäljning i samband med föreställningar.
  • i Lysets gästspelsverksamhet där hon medverkar i planering, marknadsföring och publikarbete. Jämte detta hjälper hon till med att organisera arbetet med garderoben, rycker vid behov in som scenarbetare, hjälper till med in och utlastning av gästande teaterproduktioners dekor och scenografi. De goda smörgåsar hon fixar till både scenarbetare och skådespelare ska icke heller förglömmas.

 

I samband med uppsättningen av Timmarna med Rita har hon inte bara ansvarat för och tagit fram kostym och rekvisita hon har också aktivt deltagit i framställandet av dekor, val av musik och ljussättning.

Turnén med Timmarna med Rita har också inneburit ett nytt steg i Lysets verksamhet och historia och utgör en god PR för föreningen. En viktig del i arbetet med att ta ut föreställningen på turné har varit kontakt med presumtiva spelplatser och arrangörer. Det krävs envishet och stora mått av engagemang för att få komma ut och spela en teaterföreställning och det har hon.

Det som sker i Willy Russels pjäs med hårfrisörskan Ritas utveckling från en osäker men ändock nyfiken och kunskapstörstande människa påminner mycket om Lenas Loucifs eget förhållandevis korta tid i Lyset. Från Mannen från La Mancha 2003, där hon för första gången stod på scenen till Nille i Jeppe på berget har hon bevisat, precis som Rita gör, att allt är möjligt.

Det är aldrig för sent. För vad du än har för bakgrund så kan du pröva nya vägar och ställa dig på nya scener. De verkar känna varandra väl för Lena gestaltar sin Rita med både själ och hjärta.

För sitt ovanligt enastående engagemang, sin delaktighet och lust till utveckling är det med stor glädje Lena Loucif tilldelas 2007 års Lysmask.