Polisen I Kalle Blomqvist

Peter Eriksson

2004
MOTIVERING

Hur många har inte stannat upp på skogspromenaden och med fascination studerat de små

myrorna som kors och tvärs i ett till synes oordnat kaos bär de små barrstråna till den stora stacken. Hur dom med både flit och lust drar sina strån till det gemensamma bygget där under granen i vår solen.

Tänk att vår människa i den stora skogen ser oss alla teaterentusiaster där nere på stigen och hur alla strån bärs med kraft, engagemang, lust och kreativitet.

Ett till synes oorganiserat kaos där vi outtröttliga springer runt på våra små stigar fram och tillbaka.

Vår människa på skogspromenad ser den gemensamma stacken byggas.

Hon ser den organiseras och att det fungerar, trots allt, på något vis.

I år lyser masken upp en speciell stig som i själva verket blivit till både grusväg, landsväg och europaväg. I Lysmaskens bländande ljus syns nu inte den pyttelilla myran på den gamla myrstigen utan i själva verket en gigant, en jätte.

Hans rötter i teatermyllan har spridits och grott sedan det första vattnet strilade ner mot hans nakna fötter som sedan med kraftfulla steg skulle börja vandringen mot årets lysmask. Årets pris går till en ansvarstagande person som ställer upp och har gjort en viktig insats för Lysets föreningsarbete och organisation. Redan tidigt efter sin skådespelardebut visade han att han är en person att lita på, som gärna åtar sig uppgifter och som oftast säger ja.

Han både föreberedde de ryska Borkarövarnas ankomst till Karlsdal och tog steget fullt ut som rövarhövdingen Borka under sommaren 2003 i Estland och Ryssland.

Med utsökt uttal på ryska satte han hårt mot hårt i de båda borgarna och var ledaren för rövarpacket från Sverige och när så den avgående hövdingen för Lyset avgick vid nedkomsten av en liten dotter axlade vår pristagare hans uppgifter och förde galant skutan Lyset mot ett nytt årsmöte.

Han har även visat stort intresse för att vidga sitt kunnande inom det allkonstområde som teatern är genom att också skriva egna texter.

Efter erfarenheten som skådespelare i pjäser som “Gökboet”, “Ronja Rövardotter” “Som ni vill ha det” och “Hjälten på den gröna ön” är han nu kanske också efter två regikurser en blivande regissör på spåren.

För det Peter Eriksson bidragit med i vårt gemensamma bygge är han en värdig Lysmask 2004.