Gerd Piscator

2008
MOTIVERING

Under rubriken för 25 år sedan kunde man i Karlskoga tidning den 11 mars 2008 läsa; Ernst Hugo Järegård och Jan Olov Strandberg spelar på Karlskoga Stadsteater under sin turné “På tu man hand”. I en intervju säger Ernst Hugo till tidningen att han tycker ”det är viktigt att ibland lämna de större scenerna i storstäderna för att nå ut till landsorten”. Själv satt jag i salongen den 11 mars 1983 och njöt av herrarna Järegårds och Strandbergs ypperliga skådespelarkonst.

Möjligheten att få se professionell teater i Karlskoga har självfallet varit en inspirationskälla för många av dem som är aktiva inom amatörteatern. När Karlskoga Teaterförening och Amatörteaterföreningen Lyset gick samman under namnet Teaterföreningen Lyset, fick vi en gemensam förening som skulle främja teaterutbudet på orten. Sedan föreningarnas sammanslagning har vi genom åren strävat efter olika former för ett fruktbart samarbete mellan de två verksamhetsdelarna, att arrangera professionella gästspel och att producera amatörteater.

Sannolikheten är nog stor att 2008 års Lysmask var där, den där gången för 25 år sedan för att hälsa herrarna Järegård och Strandberg välkomna till Folkets Hus och Stadsteatern i Karlskoga och kanske såg hon till att de båda skådespelarna trivdes på spelplatsen, med publiken och med Karlskoga på sin turné. Förmodligen gav hon dom båda en varsin blomma efteråt. Men gjorde hon inte det just då så har hon ändå delat ut många, många blommor i sitt liv åt turnerande teatersällskap som bjudit Karlskogaborna på teateruppsättningar av alla de slag.

Årets Lysmask går till en person vars hjärta under många år brunnit för att arrangera professionella gästspel i Karlskoga. För sitt strävsamma arbete i Teaterföreningen Lyset och för sitt mångåriga engagemang att bjuda publiken i Karlskoga på professionell scenkonst tilldelas Gerd Piscator 2008 års Lysmask.