Eva Dällerud

Skådespelare, Regissör och Styrelseledamot

FÖDD: 1954
YRKE: Pensionär F.d. Teaterpedagog
SÅGS FÖRSTA GÅNGEN I: Lysistrate – 1986
SÅGS SENAST I: Jag, mamma och förintelsen.  – 2023

Eva är en av Lysets veteraner och hon har varit aktiv i Lyset sedan 1986 då föreningen bildades. Hon är förutom en duktig skådespelare också regissör, manusförfattare, producent, projektledare och styrelseledamot med olika ansvarsområden. Genom åren som gått har hon arbetat som teaterpedagog på Kulturskolan, och följt många av Lysets barn och ungdomar genom deras teaterresor. Hon har även haft studiecirklar för vuxna som vill börja spela teater, samt varit och drivande i Lysets årliga evenemang Förintelsens minnesdag på Kungsteatern.

Eva föddes i Örebro, och som barn var hon med i en teatergrupp i Unga Örnar och i grundskolans olika teaterprojekt. 1975 träffade Eva kärleken i Karlskoga och flyttade hit 1979. 1985 blev Eva tillfrågad om hon ville vara med i Lysistrate, som ingick i ett fredsprojekt ”Innerst inne” på den kommunala teaterverkstaden och på den vägen blev det. Sedan dess har teatern haft en stor plats i Evas liv, både genom hennes arbete, på Kulturskolan mellan 1997-2019 och i sitt ideella arbete inom Lyset. 1998 tilldelas hon årets Lysmask för sitt stora driv och engagemang i föreningen, samt för den kärlek och omtanke hon visar alla omkring henne.

I sitt arbete på Kulturskolan och i samarbete med Lyset regisserade Eva varje år 1-3 större ungdomsproduktioner, som spelats för skola och allmänhet på Kungsteatern. Vid två tillfällen var hennes ungdomsgrupper med i Länk, ett samarbete med Riksteatern. Eva har också drivit teaterprojekt ihop med Arvsfonden och Rädda Barnen, kring barns rättigheter.

Idag har Eva en enskild firma, Eva Dällerud Teaterproduktion, genom vilken hon spelar sin föreställning Jag, mamma och Förintelsen, som producerades av Lyset och hade premiär på Kungsteatern på Förintelsens minnesdag 2019.

Sedan 2020 samarbetar Eva med Teater Martin Mutter, vad gäller skolföreställningar av Jag, mamma och Förintelsen. Det, och annat som kommit i mellan i livet, har gjort att hon inte kunnat delta i Lysets produktioner på senare år, utan fått nöja sig med att vara publikvärdinna, också en viktig uppgift, men hon längtar efter att kunna medverka på scenen i en Lysets produktion igen.