FÖRESTÄLLNING

Pang, pang du är död

AV William Mastrosimone
2009

”Ett mycket starkt inslag är när de mördade ungdomarna inför sin baneman konstaterar vad de gick miste om på grund av sin allt för tidiga död och där samtidigt Josh helt plötsligt inser och kanske förstår konsekvenserna av sitt handlande. Marcus carlsson är en frisk fläkt som inte är rädd för att ställa kontroversiella frågor. En regissör som vi kommer att få se mer av, inte bara på den lokala scenen, var så säker.

Björn Reimers / Kuriren

”Bara en halvtimme från Örebro ligger Karlskoga. Glider man över dess isiga gator når man så småningom Kungsteatern. Här i den nedlagda biografen huserar en fantastisk och blommande amatörteater. Mastrosimone är en erkänd amerikansk dramatiker, men denna udda pjäs tycks vara skriven snabbt, skissartat. Pjäsen har en relativt förenklad bild av mördaren, dess offer, orsak och samverkan. Klokt nog lade dramatikern ut texten över internet och gav alla hågade möjlighet att spela den gratis. Han hade något att säga och behövde hjälp. Den utmaningen har Lyset tagit och har skapat en stark föreställning i regi av Marcus Carlsson. Det vore oklokt att nämna någon särskild i den unga (och äldre) ensemblen som tillsammans skapar en djup och innerlig orkestrering av detta ”körverk”

Mats Arne Larsson / NA

 ”Sorgen och smärtan över alla förlorade drömmar, alla liv som inte får levas, lyfts fram bra och blir väldigt tydligt i Marcus Carlssons uppsättning”

Benny Abrahamsson / KT

 Trots att pjäsen sattes upp 2004 så hade nu Marcus Carlsson hittat en annan infallsvinkel och kände att den låg rätt i tiden. De sk dödsskjutningarna på främst skolor i USA men även i Europa inträffade sorgligt nog då och då. Senast i Finland. Pjäsen, skriven av William Mastrosimone skrevs som en reaktion på de många dödsskjutningarna i USA, och kanske främst den vid Colombine 1999 där två killar dödssköt 12 elever och en lärare samt skadade ytterligare ett tjugotal innan de själva tog sina liv. Marcus bearbetade manuset och flyttade handlingen till en vanlig högstadieskola i Sverige

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

PRESS

PREMIÄR 3 september 2009
ANTAL FÖRESTÄLLNINGAR 7 föreställningar
SPELPLATS Kungsteatern
MEDVERKANDE

Josh: Jennifer Karlberg
Josh: Sebastian Westberg
Övriga medverkande: Johanna Apelgren, Karin Jansson, Albin Larslin, Srdjan Nedziovski, Cecilia Elgh, Lennart Winberg, Eva Dällerud, Birgitta Söderman, Emelie Ågren, Sanna Larsson, Sabina Engström och Camilla Eliasson

PRODUKTION

Manus: William Mastrosimone
Översättning: Marcus Carlsson
Regi: Marcus Carlsson
Scenografi: Marcus Carlsson
Kostym: Johanna Apelgren
Ljus: Yousef Loucif
Ljud: Klas Melin
Affisch/Dekorbild: Johanna Apelgren/Marcus Carlsson