FÖRESTÄLLNING

Barnrepubliken

AV Mia Törnqvist
20 sep - 21 sep

Det var en gång ett barnhem i Warszawas getto…

Peter Krantz spelar Janusz Korczak, världsberömd polsk-judisk läkare, pedagog, författare och pionjär i det internationella arbetet för barns rättigheter. Pjäsen utspelar sig det sista dygnet i ett av doktorns barnhem i Warszawas getto 1942.

Barnrepubliken var en pjäs som funnits med några år. Regissör Eva Dällerud var tillsammans med Peter Krantz på TUR teatern i Stockholm och såg föreställningen där. Nu var tiden mogen att även initiera projektet i Karlskoga i ett samarbete med Rädda barnen. Denna viktiga historia om Dr Janusz Korczak och barnen på hans barnhem i gettot i Warszawa de två sista dygnen innan de alla transporteras till koncentrationslägret Treblinka där de alla gasades ihjäl. Barn från Kulturskolan spelade med och för Eva själv var berättelsen och pjäsen viktig.

Alla klasser som skulle se teatern fick besök av Eva innan i ett förarbete där hon berättade historien om hennes egen mamma som tillsammans med sin familj transporterades av nazisterna till koncentrationslägret Auschwitz – Birkenau. Hennes mamma och syster överlevde och kom med de vita bussarna till Sverige. Barnrepubliken spelades i maj för femmor och sexor i Karlskoga och alla mellanstadieklasser i Degerfors. Två offentliga föreställningar gavs då och  i september spelades det ytterligare två föreställningar samt fyra föreställningar för elever i årskurs 8 i Karlskoga. Inför de avslutande föreställningarna på Kungsteatern i september så skriver Benny Abrahamsson i Karlskoga tidning: ”- Det är en viktig historia att berätta i vår tid säger Peter Krantz som spelar Doktor Korczak. – När nazister kan stå på torget i karlskoga och prata om att rensa ut vissa folkslag och Islamiska staten härjar i Irak och Syrien behöver vi påminna oss om hur det kan gå när man gör skillnad på människor, tillägger Peter Krantz och nämner i samma andetag även utrensningarna i det forna Jugoslavien för 20 år sedan” 

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

PRESS

PREMIÄR 4 Maj 2014
SPELPLATS Kungsteatern
MEDVERKANDE

JANUSZ KORCZAK Peter Krantz
SOLDATEN Filip Nässén

GRUPP BLÅ
OLGA Sofia Persson
HASSAN Simon Tarakkamäki
ELAINE Klara Uhrberg
JOSEF Viggo Pettersson
STEFFO Simon Wester
NINA Malin Kjämpe
DIRK Alexander Karlsson
ANNA Linn Noreén
BARNET Dante Pereyra

GRUPP RÖD
OLGA Sigrid Björk
HASSAN Sebastian Duvéng
ELAINE Izabelle Westberg
JOSEF Vilhelm Berndt
STEFFO Noel Ericsson
NINA Frida
DIRK Elias Lindén
ANNA Emma Clarqvist
BARNET Ivan Rosin

PRODUKTION

AV Mia Törnqvist
REGI Eva Dällerud