FÖRESTÄLLNING

Evelyns Resa

AV Diane Samuels

”Tre händelser fick Diane Samuels att skriva Evelyns resa/Kindertransport. En nära vän i trettio års åldern född i ett bekvämt och tryggt hem beskrev sin kamp med att ta itu med skuldkänslor av att ha överlevt. Men det var fadern som hade varit med i en kindertransport och Diane slogs av hur en förälders skuldkänslor så totalt kan överföras till ett barn. 

Den andra var en vän som på en begravning hörde sin mor erinra sig sin tid i Auschwitz.  Dottern hade aldrig hört talas om detta. Den tredje var en skamsen kvinnas berättelse i en dokumentär. Hennes starkaste känsla gentemot sina döda föräldrar var ilska över att de övergivit henne.

Vad är priset för överlevnad? Vilken framtid växer ur ett traumatiskt förflutet?”

”Festivalens mest angelägna pjäs och den föreställning som grep och engagerade många festivaldeltagare var Evelyns resa skriven av den engelske dramatikern Diane Samuels. ” En av de allra bästa festivalföreställningar jag sett under alla år”, sa Billy Nilsson som tillsammans med Tomas Tjerneld höll i de övergripande teatersamtalen. Lovorden var många. Helt välförtjänt. Jag hoppas bara att regissören Peter Krantz orkar fortsätta regissera efter att ha gjort den ultimata festivalföreställningen. Eva/Evelyn spelas av Sylwia Rakowska som gör den bästa rollprestationen jag sett på en ATR- festival under alla år för att travestera Billy Nilsson. Sylwia Rakowska lyckas med konststycket att växla från barn till vuxen utan att det blir tillgjort och konstigt. Den engelska mamman, Lill, spelas nyanserat och pricksäkert av Eva Dällerud. Ett lovord till (orkar ni?)till den effektfulla scenografin med plankor hängande från rån i taket, gjord av Lars Jansson. Snyggt!”

Lena Lindstedt Teaterforum ”

Sylwia Rakowska återvände till Karlskoga efter att ha varit med i Teater Albatross arbete med föreställningen Helig som även spelades sommaren 1998 på en längre turné i Polen. Temat för den föreställningen var förintelsen och nu kom Sylwia med förslaget att spela pjäsen Evelyns resa. Den hade spelats vid några få tillfällen i Sverige, bla på Uppsala Stadsteater. När Peter Krantz, regi och de övriga i ensemblen läste pjäsen förstod de alla att detta var pjäsen som måste göras. Föreställningen handlar om den unga Evelyn som får lämna sin mor i Hamburg 1938 med en sk ”Kindertransport. Hon kommer till England och får där en fostermor. Hennes riktiga mamma överlever så småningom koncentrationslägret. Evelyn får som vuxen kvinna i USA en dotter som på vinden i några kartonger hittar hemligheter som berättar historien om hennes mor. Lars Jansson gjorde en fantastisk scenografi och föreställningen blir en enorm framgång. Den blir uttagen till ATR:s riksteaterfestival och spelas även på den Internationella amatörteaterfetivalen i Slagelse Danmark sommaren 2000. 

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

PRESS

PREMIÄR 6 februari 1999
SPELPLATS Kungsteatern
MEDVERKANDE

Eva/Evelyn: Sylwia Rakowska
Faith: Jenny Henriksson
Helga: Ingrid Langaard
Lil: Eva Dällerud
Råttfångaren/Gränsvakt/Engelsk hjälparbetare/Brevbärare/Stationsvakt: Peter Krantz

PRODUKTION

Manus: Diane Samuels
Översättning: Gudrun Kjellberg
Regi: Peter Krantz
Producent: Peter Krantz
Produktionsassistent: Sylwia Rakowska
Scenograf: Lars Jansson
Scenografiassistent: Ingmar Jansson
1:e målare: Magnus Lekberg
Ljus: Tobias Stål, Jonas Klasson, Jennifer Ljusterås
Ljud: Tobias Stål, Johan Bengtsson
Scenmästare: Janne Henriksson
Scenarbetare: Owe Karlsson
Rekvisita: Sylwia Rakowska, Lena Johansson, Jenny Henriksson, Ulrika Andersson
Kostym: Länsteatern Örebro, Uppsala Stadsteater, Maggie Larsson
Kostym Eva/Evelyn: Antje Pfeffer
Smink: Jenny Henriksson
Program: Sylwia Rakowska
Programlayout: Bo Fredell
Foto: Liv Bjur
Affisch: Tomas Holmstrand
Språkkonsultation: Martina Simunovic
Utställning: Bregårdsskolan Sp2c