FÖRESTÄLLNING

Jag, mamma och Förintelsen

AV Eva Dällerud
27 jan - 3 mars

Förställningen är fortfarande bokningsbar, läs mer här!

1945 kom Elisabeth och Anna till Sverige med hjälp av Röda Korset. Här gifte de sig med svenska män, fick barn och försökte leva sina liv så gott de kunde.
Evas liv började 1954 och det kom att ta många år innan hon förstod att hon alltid kommer förföljas och jagas av en historia som hon själv inte upplevt.
I Jag mamma och förintelsen berättar Eva om hur det var att växa upp med en mamma som var traumatiserad av sina upplevelser i Auschwitz-Birkenau, Plazow, Dachau, Christianstadt, Bergen-Belsen.

I pjäsen har Eva har tagit med sig sin mamma Elisabeth, som varit död i många år, för att hon ska berätta om hur hon som barn överlevde Förintelsen. Elisabeth pratade gärna om sitt liv före och efter Förintelsen, men om vad som hände henne och hennes familj, och alla andra judar i den lilla ungerska gränsstaden Satoraljaujhely, vill hon helst inte berätta. Det kommer att krävas en hel del övertalningsförmåga för att hon ska göra det.

Eva Dällerud har själv skrivit manuset, och spelar sig själv och sin mamma som gestaltas av en docka, tillverkad av Annika Arnell Scenkonst.
Pjäsen hade premiär på förintelsens minnesdag, och har sedan spelats som skolföreställningar för årskurs nio, samt för allmänheten under våren 2019.

Läs gärna Björn Reimers recension i Kulturdelen här:
Teater: Jag, mamma och förintelsen

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

PRESS

PREMIÄR 27 jan 2019
SPELPLATS Kungsteatern
MEDVERKANDE

Eva Dällerud

PRODUKTION

MANUS Eva Dällerud
REGI Gunilla Orvelius