FÖRESTÄLLNING

Jag, mamma och Förintelsen

AV Eva Dällerud
27 jan - 3 mars

1945 kom Elisabeth och Anna till Sverige med hjälp av Röda Korset. Här gifte de sig med svenska män, fick barn och försökte leva sina liv så gott de kunde.
Evas liv började 1954 och det kom att ta många år innan hon förstod att hon alltid kommer förföljas och jagas av en historia som hon själv inte upplevt.
I Jag mamma och förintelsen berättar Eva om hur det var att växa upp med en mamma som var traumatiserad av sina upplevelser i Auschwitz-Birkenau, Plazow, Dachau, Christianstadt, Bergen-Belsen.

I pjäsen har Eva har tagit med sig sin mamma Elisabeth, som varit död i många år, för att hon ska berätta om hur hon som barn överlevde Förintelsen. Elisabeth pratade gärna om sitt liv före och efter Förintelsen, men om vad som hände henne och hennes familj, och alla andra judar i den lilla ungerska gränsstaden Satoraljaujhely, vill hon helst inte berätta. Det kommer att krävas en hel del övertalningsförmåga för att hon ska göra det.

Eva Dällerud har själv skrivit manuset, och spelar sig själv och sin mamma som gestaltas av en docka, tillverkad av Annika Arnell Scenkonst.
Pjäsen hade premiär på förintelsens minnesdag, och har sedan spelats som skolföreställningar för årskurs nio, samt för allmänheten under våren 2019.

Förställningen är fortfarande bokningsbar och kan spelas på platser där inte röstförstärkning behövs.
Vid intresse: Kontakta Eva Dällerud

 

 

PREMIÄR 27 jan 2019
SPELPLATS Kungsteatern
MEDVERKANDE

Eva Dällerud

PRODUKTION

MANUS Eva Dällerud
REGI Gunilla Orvelius

REFERENTER

Peter Krantz
Regissör Teaterföreningen Lyset
070 416 15 56
nilspeter.krantz@gmail.com

Helen Kahlin
Tf skolledare på Kulturskolan Karlskoga
0586 1159
helen.kahlin@karlskoga.se

EVA DÄLLERUD︱Manusförfattare & Skådespelare

Eva var med och startade Teaterföreningen Lyset 1986 och har alltsedan dess varit aktiv i föreningen som amatörteaterskådespelare och återkommande regissör. Hon har också tidigare skrivit manus för föreningen.

Mellan åren 1997-2019 var Eva anställd som teaterpedagog på Kulturskolan i Karlskoga. Hon har haft ett långt samarbete med Rädda Barnen i Karlskoga och Degerfors under hela den tiden och gjort flera teaterprojekt med anknytning till Barnkonventionen. Genom skapande skola har Eva också spelat teater för barn- och ungdomar i Karlskoga, flera gånger på samma teman. Hon har också arbetat pedagogiskt med metoder, som bl a forumspel kring teman som alla människors lika värde. Eva har också sedan några föreläst på skolor och för föreningar om vad som hände hennes mamma och hennes familj under Förintelsen.

Under Balkankriget jobbade Eva med ett stödprojekt för flyktingkvinnor. I juli 1996 reste de till Sarajevo.

2017 fick Eva, Regionförbundets Örebro läns, kulturstipendium för sitt arbete med att berätta om Förintelsen.