FÖRESTÄLLNING

Hemsöborna

AV August Strindberg
17 nov - 16 dec

“Numera är jag böjd att sätta det talande ordet högst och främst. Man kan se en scen i mörkret och njuta av den bara det talas väl.
Den, som talar väl är alltid gärna höra även om han är en måttlig skådespelare; han misslyckas aldrig, skämmer aldrig bort, får roller och kan gå mycket långt.
På tu man hand pratar man, utelämnar konsonanter i synnerhet, ty intimt ser man nästan på mun och blickar vad som säges.
På scen är annat; där man folktalare, antingen man vill eller inte.”

I programmet säger Gunilla Orvelius

“Idén till att Lyset nu spelar berättelsen om Carlsson, Madam Flod, Gusten och de andra ute på Hemsö, kom från Torbjörn i charken på ICA.
Tidigt en lördagsförmiddag i affären kom han springande, full av entusiasm efter Peter Krantz, producent för Hemsöborna. Han hade sett Lysets sommarspel En Midsommarnattsdröm och tyckte att nästa uppsättning borde bli just Hemsöborna.
Ett underbart sätt att få idéer till repertoaren! Och jag håller med honom om att kombinationen Lyset och Hemsöborna är särskilt lyckad. Denna Strindbergs mest älskade berättelse, är en beskrivning av ett kollektiv; en grupp människor om lever tillsammans i en ofta bister tillvaro, där väder och vind biter hårt i skinnet, och där var och en tydligt har betydelse för allas överlevnad. För mig är detta vad amatörteatern handlar om; att skapa tillsammans utan åtskillnad. Och det var den starka känsla av gemenskap som en gång, som amatör, skolade mig till att älska teaterns värld.
Min dramatisering av berättelsen är gjord speciellt för detta tillfälle och har tanken på det gemensamma som grund.
Alla tolv skådespelare är på scenen hela tiden; alla bär berättelsen tillsammans. Och även om historien har Carlsson i sitt centrum, så är det de andras beskrivning av honom och den värld han kommer till, som gör det möjligt för oss att förstå vad som händer.
I år är det 100 år sedan August Strindberg gick ur tiden, denna gigant i svensk litteratur, och det är självklart ett perfekt år för Lyset att göra sin första Strindbergsuppsättning. Hemsöborna är en rik väv om en grupp människors tillvaro ute på en ö i Stockholms skärgård år 1887.  En slö och lunkande vardag som ruskas om rejält då den duglige värmlänningen Carlsson kommer för att få det tynande lantbruket på fötter.
Det har varit ett fantastiskt roligt arbete och jag känner mig glad och stolt att ha fått chansen att göra denna uppsättning. Nu lämnar jag över till skådespelare och tekniker i en önskan att dom, kära publik, skall ge dig en riktigt god stund.”
– Gunilla Orvelius, regissör.

Läs gärna Björn Reimers recension i Kulturdelen här:
Teater: Teaterföreningen Lysets uppsättning av Hemsöborna | Kulturdelen

 

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

PRESS

PREMIÄR 17 november 2012
ANTAL FÖRESTÄLLNINGAR 18 föreställningar
SPELPLATS Kungsteatern
MEDVERKANDE

Carlsson – Peter Krantz
Madam Flod – Eva Dällerud
Gusten – Filip Nässén
Pastorn – Lennart Winberg
Lotten – Bella Vehkamäki
Rundqvist – Thomas Sönnerstam
Norman – Rod Cansby
Clara – Kajsa Haavikko Leksell
Berta – Britt-Marie Johansson
Rapp – Fredrik Mångrimm
Ida – Sandra Bäckman
Proffessorn – Stefan Almstedt

PRODUKTION

Regi, dramatisering: Gunilla Orvelius
Scenografi idé: Gunilla Orvelius
Scenograf: Olle Söderberg
Producent, marknadsföring: Peter Krantz
Formgivning, trycksaker: Josefine Edenvik
Byggnad, Måleri: Robin auf der Heide, Jennifer Ljusterås, Fredrik Mångrimm, Jan-Erik Persson, Alf Åström, Sergei Eremeev, Malgorzata Trzcinska, Pia Stäring & Alexander Breivald
Föreställningstekniker: Robin auf der Heide, Emmelie Karlsson & Jennifer Ljusterås
Ljussättning: Jennifer Ljusterås
Smink, mask: Jennifer Ljusterås & Bella Vehkamäki
Foto Studio: Tord Saxin
Foto föreställning: Mats Endermark
Fiol: Eva Thorsell, inspelning av Kenneth Nordman
Kostymansvarig: Jenny Henriksson
Sömnad: Maggi Larsson, Ani Aixin, Eva Lena Hjelm & Susanne Eriksson
Rekvisista: Lena Tuokkola