Simon Tarakkamäki

Skådespelare, Regissör, IT-ansvarig, Vice ordförande

FÖDD: 2001
YRKE: Processutvecklare
SÅGS FÖRSTA GÅNGEN I: Barnrepubliken – 2014
SÅGS SENAST I: Peter Pan – 2022

Simon drogs in i teatern redan som 8-åring då hans tidigare Lyset-aktiva far mer eller mindre “tvingade” in honom på Kulturskolan. Ganska snabbt fattade dock Simon tycke för teatern, och hans första roll i Lyset gjorde han redan 2014 när han medverkade i Barnrepubliken som barnhemsbarnet Hassan. Efter det har Simon medverkat i de flesta av Lysets produktioner. Bland annat Fanny och Alexander, Kom igen Charlie och Peter Pan. Simon har även medverkat i flera produktioner med Ung teater, samt regisserat Auschwitz är alltid nu och Kungen är död. Han var även en av ungdomarna som 2018 grundade föreningen “Ung Teater Karlskoga”.

Vid sidan av teaterscenen har Simon även ett stort IT-intresse, och driver tillsammans med några vänner företaget Backstage Webb & Media, vilka står bakom flera av Lysets digitala produktioner. Under de senaste åren har han också breddat sin skådespelarkarriär genom att ta klivet in i filmbranschen, och vi har sett honom i både kortfilmer och reklam. Senare i år kan vi också se honom i Jan Guillous “Ondskan” som blir TV-serie under 2023.

2021 tilldelades Simon titeln “Årets Lysmask” för sitt intresse för teatern och sin stora talang på scen. I motiveringen beskrivs Simon som en hungrig hyena som alltid suktar efter mer, och vi förstår nog alla att Lysets lilla scen en dag kommer vara för liten för honom.

I årets produktion av Alice i Underlandet spelar Simon den stressande och lätt hysteriska vita kaninen, som alltid tycks vara sen.