Åke Norén

Ljudtekniker, låtskrivare och ljudproduktion.

FÖDD: 1963
YRKE: Ljudproducent
SÅGS FÖRSTA GÅNGEN I: I den här världen är allt möjligt – 1986
SÅGS SENAST I: Peter Pan – 2022

Åke är mannen, myten och musiklegenden i Karlskoga, och alla som bor här har nog kommit i kontakt med honom på ett eller annat sätt genom åren. För Åke är musiken allt, och genom åren har han bland annat arbetat som musiklärare på flera skolor i Karlskoga, samt som trubadur på olika uteställen och evenemang. Tillsammans med sitt band “De Nadas” har han haft återkommande spelningar på bland annat Red Brick, genom vilka han skaffat sig en rad med trogna fans. Vid sidan av allt detta driver Åke även sitt eget musikföretag “Noreen Produktion” där han skriver och producerar musik i alla former till olika sammanhang.

I Lyset har Åke en viktig roll som låtskrivare, musikarrangör och ljudtekniker. Han medverkade för första gången i pjäsen I den här världen är allt möjligt, som hade premiär 1986. Där spelade han live tillsammans med sitt band Flames, vilka också stod bakom musiken. Efter det tog Åke ett långt uppehåll från lyset-scenen fram till 2011, då vi spelade En midsommarnattsdröm. Efter det har Åke stått för musiken i alla våra sommarspel, och han har även medverkat på scenen i form av en sjungande giraff i Loranga, Masarin och Dartanjang.

Inför årets uppsättning Peter Pan har Åke spenderat hundratals timmar i sin studio för att arrangera musiken. Nya låtar har skrivits och bearbetats och gamla låtar har omarbetats för att passa in i sammanhanget. Dessutom har Åke tålmodigt hjälp varenda skådespelare i ensemblen att också sjunga in alla låtarna, för att sedan med hjälp av teknikens under försöka samsynka allas röster till en och samma tonart.

Ja, Åke en riktig klippa, och det är inte för intet som Peter Pan själv nämnde honom som “DJ-Åke in the house” när det var dags för lite Singeling i sommarspelet Pater Pan 2022.