FÖRESTÄLLNING

Madicken

AV Astrid Lindgren
Sommaren 2012

”Ingen plats kan vara mer lämpad för sommarteatern Madicken än idyllen kring Björkborns herrgård. Jag har sällan sett en föreställning där man är så samspelad och koreografiskt utnytjar scenrummet så väl. Det blir så livligt och effektfullt! Alla skådespelarna gör en fantastisk insats med sin spelglädje och vilja att bjuda på sig själva. Speciellt vill jag nämna barnskådespelarna som är äkta och naturliga i sina uttryck. Slagsmålet mellan Lus Mia, Madicken, Lisabet och Mattis kunde ha utspelat sig på vilken skolgård som helst. Dynamiken mellan de olika personligheterna är också det som kryddar hela föreställningen.”

Ingeborg Ahlinder / NA

”Varm och hjärtegod teater”

Benny Abrahamsson / KT

I programmet till Madicken skriver Peter Krantz; ”Här på Alfred Nobels Björkborn och i Sverige för 100 år sedan fanns en gång i tiden ett klassamhälle med arbetare, tjänstefolk och brukspatroner. Uppväxtmiljö, integration, barns möjligheter, goda vuxenkontakter har alltid varit viktiga faktorer för barns utveckling och det är skrämmande att i Sverige av idag höra att barnfattigdomen ökar. Lus Mia och hennes syster Mattis finns ibland oss idag. Familjen Nilsson finns även de överallt men även de som har det bättre ställt. Redaktör Engströms familj på Junibacken finns också i det verkliga livet. Hon finns i mångas hjärtan, Junibackens egen lilla madick! Hon är en hjältinna. Med gott stöd av pappa redaktören så räds hon inte att se bakom knuten. Se den andra världen, se Nilssons och se Lus Mias värld. Och hon nöjer sig inte bara med att se, hon väljer att delta och det är så vi alla måste göra. Se dom andra, förstå dom andra och se möjligheter till förändring. Och något måste vi alla vara beredda att offra för att någon annan ska få det bättre! Tack Astrid! Tack Madicken! Tack publiken som har kommit! Nu börjar vi….

Och publiken kom till Björkborns Herrgård sommaren 2012. Sammanlagt närmare 3000 besökare i alla åldrar. Peter Krantz skådespelade själv som Nilsson och delade också på regiarbetet med Figge Norling som gjorde Madickens pappa redaktören.

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

PRESS

PREMIÄR Sommaren 2012
SPELPLATS Björkborns herrgård