FÖRESTÄLLNING

Slutspel

AV Samuel Beckett

Lysets Uppsala sektion med var nu tillbaka med ytterligare en pjäs av Nobelpristagaren Samuel Becket. Denna gång en av hans mindre kända verk, Slutspel.

Pjäsen ges på Kungsteaterns nya lilla (mycket lilla) scen. Pjäsen handlar om den rullstolsbundna ham, som passas upp av betjänten Clov. De båda har överlevt en stor katastrof och är de sista människorna. I var sin soptunna sitter Hamms föräldrar; det förflutnas minnen.

Benny Abrahamsson skriver i ett reportage inför premiären; ” Tobias Stål står förstås för ljussättningen. Det hör nämligen till att han ljussätter Lysets uppsättningar. – Sen Momo och Månskensbarnet har jag ljussatt alla pjäser utom systrarna svart och vit och en Vampyrs Bekännelse. Tobias står för regi och spelar även med. Stål gör kungens far  som är bänkad i en soptunna. – Det är helt klart vem som fått minst regi. Jag själv, och det märks,  säger Tobias med ett snett leende. Tobias har tre jobb, plus att han pluggar matte på halvtid och sätter upp pjäser med lyset. Han är fast anställd som inspicient på Uppsala stadsteater.  – jag är egentligen ljudtekniker och har gått ljudtekniker kursen i Piteå. Min praktik gjorde jag på Uppsala stadsteater och sen blev jag kvar där, fast som inspicient. Dessutom har han timmar som ljudtekniker på radions P1 i Stockholm och en projektanställning på utvecklingsavdelningen. – Och sen håller jag också på att ta skepparexamen, kommer han på. Hur går det ihop, heltid på Uppsala stadsteater, två tjänster på radion, matte på halvtid, skepparexamen och jobba med Lysets pjäser…?

      Jag har rationaliserat bort teve och alkohol, säger han. Och sociala kontakter – jag försöker ta en sak i taget, tillägger han, och just nu är det Becket som ligger mig varmast om hjärtat

Tobias har sedan detta slutspel arbetat med teater, ljus och teknik i Sverige, och på internationella uppdrag över stora delar av världen. Han och Johan Bengtsson var med som tekniker 2003 under Ronja föreställningarna i Estland och Ryssland De senare åren har han bott i Köpenhamn, arbetat med teater och även fortsatt med frilansuppdrag på teatrar i Sverige och Europa. Han ska våren 2016 flytta till Tasmanien, få sig en doktorshatt, och avsluta sina studier i geologi. Det är sant! Mycket har hänt sedan I väntan på Godot och Slutspel för Tobias Stål

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

PRESS

PREMIÄR 4 december 1999
ANTAL FÖRESTÄLLNINGAR 6 föreställningar
SPELPLATS Kungsteaterns Lilla scen, Uppsala
MEDVERKANDE

Hamm: Rikard Friberg
Clov: Magnus Svensson
Nell: Linda Eliasson
Nagg: Tobias Stål

PRODUKTION

Manus: Samuel Beckett
Översättning: Magnus Hedlund
Regi: Tobias Stål
Scenografi: Tobias Stål, Magnus Svensson
Scenmästare: Janne Henriksson
Mask: Jenny Henriksson