FÖRESTÄLLNING

"Rysk afton" Björnen & Frieriet

AV Anton Tjechov

” En rysk afton värd att minnas – Fullsatt på såväl Kungsteatern som på Underbar. Och det är nog ingen särskilt djärv spådom att tro på en månghövdad publik även i fortsättningsvis. Det är i alla fall se det borde bli eftersom Lysets två ensembler under ledning av Peter Krantz bjuder på god underhållning och välspelad teater. Det är habilt och sammanhållet, utan överdrifter och klart på den övre halvan av vad man har rätt att förvänta sig av en amatör ensemble. Peter Eriksson laddar sin Smirnov med en återhållen kraft som pyser ut så där lagom för att man ska förstå vilken krutdurk till karl som rör sig i de leriga stövlarna. Och i Frieriet är det henrik Bergkvist som står för en häpnadsväckande akrobatik när benen låser sig, hjärtat hugger eller vad det nu är för hypokondrisk attack som gör sig påmind men det fungerar och drar ned många skratt. Men även om Peter Eriksson blir det kraftfulla navet före paus och henrik bergkvist tar över efter ska man inte glömma de övriga. Alve Alvarsson och Irene Bjuhr i Björnen och Malin Muller och hans Erixon i Frieriet, eftersom de sekunderar på ett fullgott sätt. Och det finns också anledning att lyfta fram Olle Söderbergs stilenliga scenbilder, i Björnen av ett burget ryskt hem medan familjen Tjubakov i Frieriet rör sig under enklare förhållanden. Det är värt att lägga märke till den kulram som hans Erikxons pappa Tjubakov räknar på eftersom den kommer från Ivangorod och onekligen höjer autenciteten några snäpp”

Double Irish som idé med två pjäser och en möjlighet till en Irländsk helkväll med mat och musik var en lyckad idé och även ett bra samarbete med restaurang Underbar. Inspirerad av det stora ryska äventyret med Ronja så fanns nu lusten att göra en motsvarande Rysk afton med Tjechovs båda komedier och enaktare Björnen och Frieriet på samma kväll. Rysk sång och mat med kör från kulturskolan och mat blev det även denna gång. Båda pjäserna blir också uttagna till ATR:s riksfestival i Västervik.

Denna gång var ensemblen inte lika stor som under Double Irish. 3 skådespelare i varje pjäs.

Värt att nämna är att i maj detta år så kommer Malin Muller in på skådespelarlinjen på Scenskolan i Göteborg. Kulturskolan och teaterföreningen visar återigen att verksamheten är en verklig plantskola för unga människor som vill ta steget in i den professionella världen.

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

PRESS

PREMIÄR 12 Februari 2005
SPELPLATS Kungsteatern
MEDVERKANDE

Björnen
Elena Ivanovna Popova: Irene Bjuhr
Lucas: Alve Alvarsson
Grigorij Stepanovitj Smirnov: Peter Eriksson

Frieriet
Stepan Stepanovitj Tjubukov: Hans Erixon
Ivan Vasiljevitj Lomov: Henrik Bergqvist
Natalia Stepanovitj Tjubukov: Malin Muller

PRODUKTION

Manus: Anton Tjechov
Översättning: Lars Kleberg
Regi: Peter Krantz
Producent: Peter Krantz
Scenograf: Olle Söderberg
Ljussättning/Ljud: Tobias Stål
Tekniker: Adam Jansson, Nils Randén, Sebastian Westberg
Snickerier: Joakim Nilsson, Bo Leksell
Scenarbete: Runar Lindgren
Kostym: Maggie Larsson
Rekvisita: Lena Johansson
Sufflör under repetition: Sören Brobeck
Affisch/Program: Magnus Lekberg
Smink: Jenny Henriksson
Rekvisitainköp/Konsultation: Marina Lindén
Kulram från Ivangorod: Irina Seliverstova