FÖRESTÄLLNING

Hamlet

AV William Shakespeare

William Shakespeares Hamlet är väl jämte Romeo och Julia ”pjäsernas pjäs”. Detta kom att bli det sista sommarspelet i Hyttan. Tiden var nu mogen för Janne Henriksson att göra ”rollernas roll” Jan jobbade ju ”vid sidan av teatern” också som rörmokare, och just detta faktum tog tidningarna fasta på när en populär rubriksättning blev ”Rörmokare gestaltar Hamlet”. Peter Krantz spelade själv Hamlets far Claudius och som både scenografi och regihjälp då han ju gett sig själv en av de stora rollerna fick han av Hannu Paavonen som nu blivit anställd på Teaterhuset. Det var Hannu som kom med idén att spela Hamlet i hyttan. Teaterverkstaden hade nu bytt namn i och med den kommunala om organisationen. Teaterverksamheten/Skrantahuset hade nu blivit en del av Kultur och Föreningsnämnden. Den gamla fritidsnämnden var nedlagd och Musikskolan hade också förvandlats till Kulturskolan. I och med etableringen av Kungsteatern så flyttade även Teaterhusets personal till Kulturskolan och teatern blev en betydande del i den nya profilerade Kulturskolan. Peter sa i Malin Åbergs reportage i Karlskoga Kuriren ”- Det blir en rolig, fartfylld och ungdomlig version av Hamlet med modern textbehandling, alltså ingen deklamation. Även om det är amatörteater vi gör så vill vi göra teater med bra kvalité”

Under rubriken ”Rörmokarhamlet” så skriver hon; ”Jan Henriksson som ska spela Hamlet blir förmodligen Sveriges första rörmokare som ger sig på rollen. Han har spelat teater sedan 1987 och varit med i samtliga sommarspel vid Granbergsdals hytta.  – Tvi dig värld! Du är en vanskött trädgård, där frodas bara gräs som kväver allt, är hans favoritreplik”. Vår ”rörmokar” Hamlet hade släktingar som var en aning teaterovana som kom åkandes uppifrån Bergslagen för att bevista detta sommarspel. Efteråt sa den äldre släktingen till Hamlet ” Det var ju riktigt bra det här! Har ni skrivit det själva? Folklig teater ska det vara! Som på Shakespeares tid!

”En klassiker, en nära fyrahundra år gammal själ i en likaledes välbevarad åldring. I hyttan började eldarna brinna och järnet smidas år 1642. Shakespeares berättelse är tidlös och som i alla bra historier finns det något i texten som människor i alla tider kan ta till sig och göra till sin egen tids spegel av samtiden. En pjäs som Hamlet med alla dess möjligheter gör den till en utmärkt gåva till amatörteatern i Karlskoga. Tack William”

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

PRESS

PREMIÄR 11 juni 1995
SPELPLATS Sommarspel i Granbergsdals Hytta
MEDVERKANDE

Musikern, Hovmannen: Jerry Haglund
Horatio: Vladimir Klicic
Familjen Rosenkrantz: Gustav Deinoff, Malin Andersson
Familjen Gyldensterns: Jerry Liedberg, Katarina Lindstedt, Veronica Appelbring
Polonius: Alve Alvarsson
Leartes: Roger Eriksson
Kung Claudius: Peter Krantz
Drottning Gertrud: Nina Sandberg
Hamlet: Janne Henriksson
Ofelia: Malin Carlsson
Dödgrävarbasen: Ingvar Bernhoff
Dödgrävare: Jonas Svedberg, Bengt Carlsson
Präst: Peter Sundh

PRODUKTION

Manus: William Shakespeare
Översättning: Britt G Hallqvist
Regi: Peter Krantz
Regiassistent: Hannu Paavonen
Scenografi: Hannu Paavonen
Ljus: Petri Tarakkamäki, Jouni Ollila, Tobias Stål
Musik: Jerry Haglund
Kostym: Maria Ohlsson, Inga-Britt Israelsson, Marita Zangelin
Rekvisita: Lena Johansson
Snickerier: Roger Svensson, Christer Larsson, Jan Siekkinen
Stolsnickare: Christer Gabrielson
Tekniker: Henrik Andersson
Arrangörer: Kulturföreningen Lyset, Teaterhuset, Granbergsdals Byalag