FÖRESTÄLLNING

"Double Irish" Hjälten på den gröna ön & Krymplingen på Inishmaan

AV Millington Synge & Martin McDonagh

Hjälten på den gröna ön

I ett reportage inför premiärerna av de båda pjäserna i pjäsprojektet ”Double Irish” skriver Sten Nöjd ” – Det är viktigt att komma ihåg att det är i Karlskoga som pjäserna ska spelas. Det begränsar urvalet om det ska komma någon publik, förklarar regissören Peter Krantz. Men han tycker att teaterföreningen Lyset har lyckats, när man nu dammar av två irländska pjäser. Lyset presenterar efter ett års förberedelser två premiärer på två dagar på den egna scenen Kungsteatern. Båda pjäserna utspelar sig på Irlands västra kust. I hjälten på den gröna ön utspelar sig handlingen i slutet av 1800-talet och den andra pjäsen, krymplingen från Inishmaan utspelar sig drygt 30 år senare, 1934. – Det är en utmaning att spela två pjäser, dråpliga stundtals, nästan lite fars med in och ut genom dörrar och man vet inte vem som är död och vem som är levande. – Handlingen i båda pjäserna är stundtals vansinnig berättar Peter Krantz, även om man kan tycka ämnena är tunga. I det ena fallet handlar pjäsen om en ung man som slagit ihjäl sin far och i den andra är det en utstött handikappad ung man som står i centrum”

Kanske var det flera resor till Irlands västkusten,  mötet med människorna, musiken,  den vilda, karga naturen där Atlantens vågor bryter mot den klippiga kusten på den gröna ön som fick Peter Krantz att vilja sätta upp två Irländska pjäser. En klassiker (Hjälten från 1909) och en nyskriven (Krymplingen från 1997). Här fanns det också många härliga roller för Lysets skådespelare. Att med två grupper repetera och spela parallellt blev också en spännande erfarenhet. Krav på ordning, organisation, krävdes verkligen och samhörigheten och gemenskapen mellan de båda skådespelargrupperna blev så stor att vi tillsammans avslutade projektet med en gemensam resa till Irland och till de platser våra pjäser utspelades. Ett samarbete med Restaurang Underbar gjordes också som drog publik med en kombination av Irländska pjäser, mat och musik.

 

Krymplingen på Inishmaan

” Hysteriskt roligt med Lyset på Kungsteatern. Krymplingen på Inishmaan är rolig och tragisk på samma gång”
Christian Gustavsson Kuriren

” Välspelad och underhållande krympling”

”Om det finns karaktärer som söker sin kropp så har Mammy i krymplingen på Inishman hittat sin optimala i form av Hans Jansson. Synen av denna tidnings förre chefredaktör är ensam värd biljetterna till Lysets bättre halva av Double Irish. Vilken uppenbarelse. Men det är inte bara Hans Jansson som lyser i denna uppsättning som är fylld av färgstarka krumelurer. Och alla skådisar förvaltar sina pund ytterst väl”
Benny Abrahamsson KT

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

PRESS

PREMIÄR 7 & 8 Februari 2003
SPELPLATS Kungsteatern
MEDVERKANDE

Hjälten på den gröna ön
Peegen Mike: Jenny Henriksson
Shawn Keogh: Bernt Vitans
Michael James Flaherty: Peter Eriksson
Philly Cullen: Styrbjörn Åkesson
Jimmy Farrell: Olle Söderberg
Christopher Mahon: Janne Henriksson
Änkan Quin: Sylwia Rakowska
Sara Tansey: Josefine Edenvik
Nelly Brady: Torun Åkesson
Susan Brady: Elin Olsson
Gubben Mahon: Alve Alvarsson

Krymplingen på Inishmaan
Eileen: Eva Dällerud
Kate: Irene Bjuhr
Johnny pateenmike: Sören Brobeck
Billy: Marcus Carlsson
Bartley: Magnus Lekberg
Helen: Malin Kairis
Babbybobby: Heinrich Vogelmann
Doktor McSharry: Hans Erixon
Mammy: Hans Jansson

PRODUKTION

Regi: Peter Krantz
Scenografi: Hannu Paavonen
Producent: Peter Krantz
Snickare: Runar Lindgren, Mikael Djupfeldt
Kostym: Maggie Larsson
Prisma sygrupp: Hanan Jabra, Serwin Mamkak, Susanne Sandkvist, Eva Lena Hörbring, Muoi Tran, Feriha Mustafic, Begija Jularidzija, Saida Khamatsyna, Olga Janovic, Guljnisa Ermeeva, Natalia Voropajchenko, Vladimir Voropajchenko
Rekvisita: Lena Johansson
Smink: Jenny Henriksson
Ljussättare: Tobias Stål, Anders Lekberg, Jennifer Ljusterås, Christian Kylvik
Ljud: Johan Bengtsson
Affisch bild: Dan Lekberg
Layout program/Affisch: Bo Fredell
Dansinstruktion: Eva Hansson-Thorsell
Frisyrkonsultation: HårFint Frödingsplan
Arrangörer: Teaterföreningen Lyset, Kulturskolan, Studiefrämjandet