FÖRESTÄLLNING

Blommornas Stad

AV Peter Krantz (undantaget stycket ”The Four Yorkshire Men” av Monthy Pyton i översättning av A. Olsson & Ö. Herlitz)
27 apr - 5 maj 1985

”Drömmen som blev en succé”  / Nerikes Allehanda (NA)

” …..i den stora försvarskampen mot tyranniet och för frihet och fred.

Karlskoga i ett skönt landskap som en odlingens och kulturens plats dessutom – visst är allt detta värt stor salut och blomster i mängd”

Rolf Eklund 26/6 1984 om 400 års symboler

Efter Drömmar om Guld blev Peter anställd hösten 1984 för att arbeta med amatörteatern på Teaterverkstan/Skrantahuset. Idén var att göra en rolig historia, en form av revy/cabarét som handlade om Karlskoga. Den skulle ha satirens form och publiken skulle tydligt kunna känna igen många av den tidens politiker och makthavare i staden. Den skulle också berätta om stadens förhållande till Bofors, den stora vapensmedjan. Vi ville göra en humoristisk, vass kritisk satir. Som symbol för stadens 400 års jubileum hade stadens pr ansvariga bestämt sig för en kanon som istället för granater skjuter ut vackra blommor. Det tyckte vi var helt absurt.

I slutet av föreställningen läser skådespelaren Lars Forsells dikt ur diktsamlingen ÄNDÅ från 1968 som slutar ”Känner du landet där kanonen blommar? Det heter Sverige, ligger vid Bofors och steker sig i solen medan det svenska stålet biter utomlands och lämnar käftmärken i andras skinn” Det var tydligt att man med blomsterkanonen försökte till varje pris från de styrande i kommunen att tvätta bort stämpeln som Karlskoga och Bofors som vapensmedja. Blommornas stad föregicks av mycket skriverier och upprörda känslor främst från styrande politiker och tjänstemän i Karlskoga. På Nerikes Allehanda löpsedel stod ” Tål Karlskoga den nya revyn” Publiken strömmade till och vi spelade för fulla hus på Skrantahuset.

FÖRESTÄLLNINGSBILDER

PRESS

PREMIÄR 27 april 1985
SPELPLATS Skrantahuset
MEDVERKANDE

Per Andersson
Thomas Augustsson
Sture Bohlin
Lisa Book
Toire Eriksson
Olle Gustavsson
Ylva Gustavsson
Anna Jansdotter
Tomas Jansson
Peter Krantz
Jan Magnusson
Torbjörn Melin
Figge Norling
Sören Olsson
Jan Rindar
Mats Welander 

PRODUKTION

Manus: Peter Krantz (undantaget stycket ”The Four Yorkshire Men” av Monthy Pyton i översättning av A. Olsson & Ö. Herlitz)
Regi: Peter Krantz
Scenografi: Torbjörn Melin
Ljus: Bo Lindstedt
Ljud: Bo Lindstedt
Musik & Text: Thomas Augustsson & Peter Krantz
Rekvisita: Toire Eriksson
Bild: Sandra Olofsson
Ljudeffekter: Johan Löfroth
Produktion: S. T. S/85
Arrangör: Fantasin, Den Fria Tanken, Studiefrämjandet