Sylwia Rakowska

Skådespelare och Regissör

FÖDD: 1971
YRKE: Bibliotekarie
SÅGS FÖRSTA GÅNGEN I: Resa till Fagersta – 1991
SÅGS SENAST I: Peter Pan – 2022

Sylwia är född en smällkall vinterdag i norra Polen, och började spela teater redan i mellanstadiet. Hon var då bosatt i Skåne och gruppen som hon medverkade i hette T18. Några år senare flyttar hon till Karlskoga, men det var först i 20-års åldern som hon och Lyset fann varandra. Genom åren i Lyset har Sylwia spelat både barnteater, musikteater, komedi, fars, drama, sommarteater och mer där till. Oftast har skådespelarinsatserna skett på ideell basis men hon har även varit projektanställd för barn- och ungdomsteaterproduktioner som spelats för elever i Karlskoga- och Degerfors grundskolor. Sylwia själv menar att en skådespelare utvecklas i mötet med publiken, övriga ensemblen och de skådespelaruppgifter som blir henne givna, och hon är därför är hon oerhört tacksam för att hon fått möjligheten utforska ett så brett spektrum av genrer och berättelser genom Lyset.

Ett brinnande intresse för skådespelarkonsten leder dock förr eller senare till ett behov av nya möten och en önskan om kompetensutveckling, och under 1990-talet tog Sylwia att ta ett uppehåll från Lyset-scenen för att och utbilda sig. Först på Katrineberg folkhögskolas skådespelarlinje och några år senare på S.E.T (Stockholms elementära teaterskola). Hon har också varit engagerad i de fria teatergrupperna; Pomodori, Teater Albatross och medverkat i Revykökets krogshow.

Så småningom flyttade hon dock hem igen, och har sedan dess varit aktiv i de flesta av Lysets produktioner, trots att tidningarna gång på gång påpekat att hon egentligen är ämnad för någonting större. 2002 tilldelades Sylwia “årets Lysmask” för sina fantastiska skådespelarinsatser och sin förmåga att värna om sina roller. I motiveringen lyfts också hennes förmåga att motivera och inspirera andra till söka kunskap och utvecklas på scenen, både på och bortom Lyset-scenen.

När Sylwia inte är pirat, anarkistiskt barn eller försupen barnhemsföreståndarinna på en Lyset-scen jobbar hon som barnbibliotekarie på Karlskoga bibliotek.
Även där har hon stor nytta av sina teatererfarenheter, och hon arbetar bland annat med att utveckla bokteatern som en läsfrämjande metod för yngre barn.
Hon är också en av dem som varit med och utvecklat Lysets lokaler genom åren, och under Coronapandemin, när all ordinarie aktivitet på Lyset mer eller mindre stod still, passade hon på att förnya både köket, cafét och logen, tillsammans med några andra riktigt drivande själar.
Hon är också en av dem som håller sig mest uppdaterad kring vad som händer inom teatervärlden i resten av världen, och kommer ofta med föreslag på olika pjäser inför manusläsningar. 2022 bildade hon även Teater Surikat tillsammans med Peter Krantz.

Ja, Sylwia är för lyset en riktig veteran, och i samband med sommarspelet Peter Pan 2022 gjorde hon sin 30:e produktion i Lyset.

I årets produktion av Alice i Underlandet spelar Sylwia “Stora Alice”, vilket är Alice stora och tokiga sida.