Mats Welander

Skådespelare

FÖDD: 1958
YRKE:
SÅGS FÖRSTA GÅNGEN I: Drömmar av guld – 1985

Mats började spexa och spela teater redan under gymnasietiden i slutet på 70-talet, och tillsammans med bland annat Peter Krantz bildade han gruppen “De guldgula prinsarna”. På den tiden blomstrade teatern i Karlskoga, och Mats var involverad i flera föreställningar, bland annat Nuclear Cabaret, Lysistrate och Blommornas stad. Föreställningar som alla skulle lägga grunden till det som sedan blev Lyset.

I samband med att Lyset bildades i slutet på 80-talet bestämde sig dock Mats för att ta tag i livet, och föreställningen Guldäpplet, som spelades 1987 blev det sista han gjorde innan han lade teatern på hyllan. Efter det läste han upp sina betyg, flyttade till Skåne och utbildade sig till civilingenjör vid Tekniska högskolan i Lund.

1995 flyttade Mats tillbaka till Karlskoga för att börja jobba på Vishay Nobel, men trots påtryckningar från Peter Krantz skulle det dröja ytterligare 20 år innan han valde att komma tillbaka till teaterscenen. Istället fokuserade han på sitt jobb, sin familj och på orienteringen, som är ett annat intresse han haft vid sidan av teatern ända sedan han var barn.

I samband med att Lyset skulle fylla 30 år tog han dock sitt förnuft till fånga och tackade ja till Peters förslag att vara med i och föreställningen Fanny och Alexander. Han gjorde Comback i rollen som den elaka biskopen Edward Vergerus, vilket är tidernas kanske mest obehagliga figur.

Efter det har han spelat  mer “lättsamma” roller, vars syften delvis varit att få publiken att skratta. (Även om karaktärerna själva nog upplevt sin tillvaro som ganska obehaglig). Bland annat har han spelat Owen i “Kom igen Charlie”, och Mr Hardcastle i “Oj då! En till?!”.

I årets uppsättning av “Arsenik och gamla spetsar” spelar Mats ytterligare en roll som får det lite hett om öronen. Mortimer är teaterkritiker och brorson till systrarna Martha och Abby, vilka ägnar sig åt en högst tvivelaktig hobby som Mortimer gör allt för att stoppa.