Hanna Hårstad Henriksson

Skådespelare

Född: 2003
Sågs förstagången i: Madicken – 2012

Hannas intresse för teater vaknade tidigt då både mor och far är teaterintresserade. Redan som liten hade hon en dröm om att få stå framför en publik på den “stora” scenen på Kungsteatern, och det skulle inte dröja allt för många år innan den drömmen slog in. Vid 9-års ålder medverkade hon i sitt första sommarspel Madicken, som spelades på Björkborn. Fyra år senare var hon där igen för att spela barnhemsflicka i Rasmus på luffen. Vid sidan av sommarspelen är hon också aktiv inom Kulturskolan och har medverkat i flera produktioner med Ung Teater. Bland annat Snövit i tiden där hon fick spela den onda drottningen.

2021 debuterade hon också som dramatiker och regissör, då hon dramatiserade, och regisserade pjäsen “Den som följer strömmen”, vilken är baserad på en bok med en liknande namn. Den som följer strömmen handlar om hur lätt det är att dras med i allt som händer omkring oss, och om hur vårt sätt att vara förändras i samband med de krav och förväntningar vi tror att omvärlden ställer på oss. Pjäsen spelades av ungdomar i Kulturskolan, och hade premiär under Ung Teater-Festivalen 2022.

Att ställas inför krav, och leva upp till andras förväntningar är ett tema som också lyfts i berättelsen om Peter Pan, där pojkarna tidigt väljer att trilla ur sina barnvagnar och rymma till Landet ingenstans, när de hör sina föräldrar prata om vad de ska bli när de blir stora. I vår berättelse om Peter Pan spelar Hanna en av våra Tigerliljor, och när man frågar henne vilka barnsligheter hon har tagit med sig in i vuxenlivet svarar hon så här:
”Det bästa med att vara barn var att inte behöva ta ansvar. Man kunde bara leka, försvinna bort i en fantasivärld och låtsas vara någon annan. Tack och lov för teater, som låter mig ta med mig det in i vuxenlivet!”