Jag, mamma och förintelsen

Posted on: mars 5th, 2014 by admin

Premiär på Förintelsens minnesdag
söndag 27 jan 2019

Kungsteatern, Karlskoga

1945 kom Elisabeth och Anna till Sverige med hjälp av Röda Korset. Här gifte de sig med svenska män, fick barn och försökte leva sina liv så gott de kunde.

Evas liv började 1954 och det kom att ta många år innan hon förstod att hon alltid kommer förföljas och jagas av en historia som hon själv inte upplevt. Nu vill hon berätta om hur det var att växa upp med en mamma som var traumatiserad av sina upplevelser i Auschwitz-Birkenau, Plazow, Dachau, Christianstadt, Bergen-Belsen och det gör hon med en  teaterföreställning, som har premiär på Förintelsens minnesdag.

Handling
Eva har tagit med sig sin mamma Elisabeth, som varit död i många år, för att hon ska berätta om hur hon som barn överlevde Förintelsen. Elisabeth pratade gärna om sitt liv före och efter Förintelsen, men om vad som hände henne och hennes familj, och alla andra judar i den lilla ungerska gränsstaden Satoraljaujhely, vill hon helst inte berätta. Det kommer att krävas en hel del övertalningsförmåga för att hon ska göra det.

Se trailer om föreställningen

Projekt/produktion
Teaterföreningen Lyset i samarbete med Kulturskolan/Karlskoga kommun och ABF. Projektet har ekonomiskt stöd av Olof Palme Minnesfond, Helge Ax:son Johnssons stipendium, Föreningen Förintelsens överlevande och Adolf Lindgrens stiftelse.

Manus/regi
Eva Dällerud har skrivit manus och spelar sig själv och sin mamma som gestaltas av en docka, tillverkad av Annika Arnell Scenkonst. Regisserar gör Gunilla Orvelius, frilansande regissör och skådespelare, som tidigare satt upp Hemsöborna och Fanny & Alexander för Teaterföreningen Lyset.

Målgrupp
Från åk 9 och uppåt.

När
Utöver skolföreställningar för åk 9 och gymnasiet kommer pjäsen också spelas på Kungsteatern för allmänheten under våren -19, därefter kommer man kunna boka eller beställa en föreställning. Den är lätt att flytta och kan spelas där inte röstförstärkning behövs.

Tid
Föreställningens längd är 70 minuter.

Spelplats, offentliga föreställningar
Kungsteatern, Loviselundsvägen 59, Karlskoga

Biljetter
Turistbyrån Karlskoga, Kungsvägen 34, 0586-216100
Ticketmaster.se
Eller på plats en halvtimme innan föreställning

Mer information
Eva Dällerud evadellerud@hotmail.com

Kontakt

Biljetter

.

Biljetter till våra arrangemang och till våra gästspel köper du på Turistbyrån i Karlskoga eller en timma innan föreställning vid respektive spelplats – Du kan även få information på Lysets telefon: 073-937 52 48
Karlskoga Turistbyrå: Kungsvägen 34, tel 0586-216100

.

Hitta

.