Föreställning

Jag, mamma & förintelsen

Premiär på Förintelsens minnesdag
söndag 27 jan 2019

Kungsteatern, Karlskoga

Vad var det som hände de judiska familjerna i den lilla staden i nordöstra Ungern precis på gränsen till Slovakien? En gång var de tillsammans fyratusen personer. Idag finns ingen kvar. Vart tog de alla vägen?

Jag, Eva, måste få berätta om min mamma Elisabeth och min moster Anna, mina morbröder, lilla Ilona, mormor, morfar och alla andra i Satoraljaujhely.

1945 kom Elisabeth och Anna till Sverige med hjälp av Röda Korset. Här gifte de sig med svenska män, fick barn och försökte leva sina liv så gott de kunde.

Mitt eget liv började 1954 och det kom att ta många år innan jag förstod att jag alltid kommer förföljas och jagas av en historia jag själv inte upplevt. Jag vill berätta om hur det var att växa upp med en mamma som var traumatiserad av sina upplevelser i Auschwitz, Plazow, Dachau, Christianstadt, Bergen-Belsen och dödsmarscher och det ska jag göra i en teaterföreställning som har premiär på Förintelsens minnesdag den 27 januari 2019 på Kungsteatern.

Projekt/produktion
Teaterföreningen Lyset i samarbete med Kulturskolan/Karlskoga kommun och ABF. Projektet har ekonomiskt stöd av Olof Palme Minnesfond, Helge Ax:son Johnssons stipendium och Föreningen Förintelsens överlevande.

Manus/regi
Eva Dällerud har skrivit manus. Regisserar gör Gunilla Orvelius, frilansande regissör och skådespelare, som tidigare satt upp Hemsöborna och Fanny & Alexander för Teaterföreningen Lyset.

Målgrupp
Föreställningens huvudsakliga målgrupp är åk. 8–9 samt gymnasiet.

När
Under vårterminen -19 kommer den spelas i Karlskoga för åk.e 9, genom Skapande skola, och även erbjudas åk. 8 genom Barnkulturgruppen. Från och med hösten -19 kommer föreställningen erbjudas skolor i resten av regionen. Utöver skolföreställningar kommer pjäsen också spelas på Kungsteatern för allmänheten under våren -19 samt efter önskemål, för föreningar och organisationer genom ABF.

Tid
Föreställningens längd är 90 minuter, inkluderande en halvtimmes eftersamtal.

Jag-mamma

Jag har något
att berätta…

Premiär på
förintelsens minnesdag
27 januari 2019

Kontakt

Biljetter

.

Biljetter till våra arrangemang och till våra gästspel köper du på Turistbyrån i Karlskoga eller en timma innan föreställning vid respektive spelplats – Du kan även få information på Lysets telefon: 073-937 52 48
Karlskoga Turistbyrå: Kungsvägen 34, tel 0586-216100

.

Hitta

.