Testamentet

• PREMIÄR: 19 september, 2007

”Intressant och sevärt testamente” /Benny Abrahamsson, KT

”Det går inte att säga annat än att Peter K med ensemble har till fullo lyckats med att beskriva denna resa på ett både kul och intressant sätt” /Björn Reimers, Kuriren

På uppdrag av Nobelmuseets vänner skrev Peter Krantz manus utifrån Ragnar Sohlmans bok; Ett testamente – Hur Alfred Nobels dröm blev verklighet. Föreställningen hade sin urpremiär på Konsthallen i Karlskoga 19 september 2007.

Peter berättar i en artikel av Benny Abrahamsson i Karlskoga Tidning: ”– Mycket i manuset är Ragnar Sohlmans egna ord, omskrivna av mig för att passa scenen, säger Peter Krantz och drar snabbt historien om den unge kemiingenjören som 1893 anställs av Alfred Nobel och som 25 år gammal utses till testamentsexekutortillsammans med en Rudolf Liljequist. Alfred Bernard Nobel undertecknade sitt berömda och omdiskuterade testamente i Paris 27 november 1895 och då har han bara drygt ett år kvar att leva.”

Pjäsen gestaltar det stora arbete och det motstånd Ragnar Sohlman mötte för att genomföra Alfred Nobels sista vilja. Det var inte givet att de testamenterade pengarna skulle kunna räddas för instiftandet nobelstiftelsen och de kommande nobelprisen. Karlskogas viktiga roll i sammanhanget och det faktum att Alfred Nobel ägde Bofors och hade sitt hem i Sverige på Björkborns Herrgård, samt sina ryska Orloff Hingstar i stallet, fick en fransk domstol att fastställa Björkborn, Bofors och Karlskoga som hans hemort. Därmed var också testamentet och Nobelprisen räddade för eftervärlden. Testamentet har sedan dess spelats vid närmare 30 tillfällen i olika sammanhang. På Nobelmuseet i Stockholm, vid ATRs riksfestival, på Örebro universitet, folkhögskolan i Karlskoga, Björkborns Herrgård mfl.

Pjäsen spelas fortfarande.

Kontakt

Biljetter

.

Biljetter till våra arrangemang och till våra gästspel köper du på Turistbyrån i Karlskoga eller en timma innan föreställning vid respektive spelplats – Du kan även få information på Lysets telefon: 073-937 52 48
Karlskoga Turistbyrå: Kungsvägen 34, tel 0586-216100

.

Hitta

.