Ronja Rövardotter i Narva, Estland

Ronja i Karlsdals Hyttruin år 2000 blev en stor succé. Borkarövarna från Narva gjorde fantastiska insatser och del två i detta vänortsprojekt var att spela Ronja i de båda borgarna i Narva och Ivangorod. Att spela föreställningen redan året efter insåg vi vara en omöjlighet men vär 2002. Planeringen tog fart och flera resor till både Narva i Estland och Ivangorod i Ryssland för Peter Krantz, producent och regissör och Hannu Paavonen, scenograf. Sammanlagt under projektets gång tillbringade Peter och Hannu närmare 3 månader i narva och Ivangorod. Projektet var nära att läggas ner flera gånger men viljan att genomföra det var starkare. Juri Plenin som spelade Borka i Sverige, spelade nu Mattis, och han hade även haft ansvaret för repetitioner i Narva under våren. Peter var i Narva periodvis, men från mitten av maj började repetitionerna i de båda borgarna med Peter och Hannu på plats.

Föreställningarna i Narva och Ivangorod blev en stor publiksuccé. Samtidigt kom projektet med alla dess möten att bli en fantastisk upplevelse och ett minne för livet för alla medverkande. Det gjordes en dokumentär kring projektet i efterhand av Documentary group, En rövarhistoria – Om kulturutbyte mellan tre länder. Peter Krantz skrev också boken Tre städer, Tre länder – gränsöverskridande amatörteater. I kapitlet Premiär under regnbågen skriver Peter; ”Vid den andra aktens inledning utanför muren vid Björngrottan börjar regnet. Faktiskt den enda gången det regnar under föreställningarna både i Narva och Ivangorod. Scenerna vid björngrottan går bra, hästen balanserar fint på vallgravskanten och ljudövergångarna mellan akterna fungerar tack vare att Johan, Tobias och Boris är så professionella. När publiken sedan går in i borgen igen upphör regnet och när det är dags för slutscenerna så uppenbaras en enormt vacker regnbåge. Jag har aldrig förut sett något liknande. När Skalle-Pär tar avsked och andas en sista gång ser publiken det stora undret. Regnbågen verkar sammanbinda de två enorma borgarna på varsin sida av floden. Hannu och jag ser att regnbågen på den ryska sidan verkar slå ner precis vid platsen i borgen där scenen står. Den verkar också börja någonstans mitt i Narva utanför borgområdet. Som om denna magi inte skulle vara tillräcklig kommer en vit duva inflygande på spelplatsen över skådespelarna och sätter sig en stund på en av murarna. Duvan iakttar förbrödringen och festligheterna. Duvan verkar övervaka kampen om hövdingtiteln mellan Mattis och Borka. Mattis besegrar Borka och för ett ögonblick verkar det som om duvan ruvar på en hemlighet innan hon lugnt flyger iväg. Kanske är Astrid väldigt nöjd med just denna version av sin berättelse. Flyg lugnt vidare och tack för den berättelse vi fått att förvalta.”

Kontakt

Biljetter

.

Biljetter till våra arrangemang och till våra gästspel köper du på Turistbyrån i Karlskoga eller en timma innan föreställning vid respektive spelplats – Du kan även få information på Lysets telefon: 073-937 52 48
Karlskoga Turistbyrå: Kungsvägen 34, tel 0586-216100

.

Hitta

.