Barnrepubliken

• PREMIÄR: maj, 2014
• SPELPLATS: Kungsteatern

Barnrepubliken var en pjäs som funnits med några år. Regissör Eva Dällerud var tillsammans med Peter Krantz på TUR teatern i Stockholm och såg föreställningen där. Nu var tiden mogen att även initiera projektet i Karlskoga i ett samarbete med Rädda Barnen. Denna viktiga historia om Dr Janusz Korczak och barnen på hans barnhem i gettot i Warzawa de två sista dygnen innan de alla transporteras till koncentrationslägret Treblinka där de alla gasades ihjäl. Barn från Kulturskolan spelade med och för Eva själv var berättelsen och pjäsen viktig.

Alla klasser som skulle se teatern fick besök av Eva innan i ett förarbete där hon berättade historien om hennes egen mamma som tillsammans med sin familj transporterades av nazisterna till konzentrations lägret Auschwitz – Birkenau. Hennes mamma och syster överlevde och kom med de vita bussarna till Sverige. Barnrepubliken spelades i maj för femmor och sexor i Karlskoga och alla mellanstadieklasser i Degerfors. Två offentliga föreställningar gavs då och i september spelades det ytterligare två föreställningar, samt fyra föreställningar för elever i årskurs 8 i Karlskoga. Inför de avslutande föreställningarna på Kungsteatern i september så skriver Benny Abrahamsson i Karlskoga tidning: – Det är en viktig historia att berätta i vår tid säger Peter Krantz som spelar Doktor Korczak. – När nazister kan stå på torget i Karlskoga och prata om att rensa ut vissa folkslag och Islamiska staten härjar i Irak och Syrien behöver vi påminna oss om hur det kan gå när man gör skillnad på människor, tillägger Peter Krantz och nämner i samma andetag även utrensningarna i det forna Jugoslavien för 20 år sedan”

Kontakt

Biljetter

.

Biljetter till våra arrangemang och till våra gästspel köper du på Turistbyrån i Karlskoga eller en timma innan föreställning vid respektive spelplats – Du kan även få information på Lysets telefon: 073-937 52 48
Karlskoga Turistbyrå: Kungsvägen 34, tel 0586-216100

.

Hitta

.