På gång

StralandeTider_thumb

Föreställning

Ljuva 60-tal

Söndag 11 februari kl. 15.00
Musikpalatset, Karlskoga

Varm nostalgi från 60-talet. Fenomen som Svensktoppen, Melodifestivalen, högertrafiken och popmusikens födelse vävs ihop i en musikalisk kavalkad.

Vi minns Lyckliga gatan, Sol och Vår, Congratulations, Blå Stetsonhatt och många fler låtar.

Medverkande Strålande tider med Per Jorsäter, Ingrid Langaard, Fredrik Sjöstedt
Biljettpris Vuxen 160 kr, ungdom 100 kr bokas på nortic.se
Info 073-937 5248 / 073-897 7722
Föreställningens längd 1 timme och 20 minuter, inklusive 20 minuters paus
Medarrangör Föreningen Musikpalatset

Gem_hjartslag_thumb

Föreställning

Gemensamma Hjärtslag

Söndag 11 februari kl. 18.00
Teatersalongen Nya Folkets Hus, Karlskoga 

Sångföreställning baserad på en fiktiv utväxling av kärleksbrev mellan diktaren Eino Leino och författarinnan  L. Onerva. Av deras gemensamma livsresa har Koskimies sammanställt en versdialog där poeterna samtalar genom dikterna, som tonsatts av Chydenius.

Spelas på finska, textas på svenska. Ingår i jubileumsårets officiella utbud.

Medverkande Sång: Elina Partanen, Dick Holmström. Piano: Kari Mäkiranta
Biljettpris 100 kr, bokas på 0586-61411 / Finska Föreningen 070-939 0082 / Tf Lyset 073-937 5248
Föreställningens längd 1 timme och 15 minuter, inklusive 20 minuters paus
Info www.karlskoga.se/suomeksi
Samarbete Teaterföreningen Lyset, Finskt Förvaltningsområde i Karlskoga, Finska Föreningen.

 

God fortsättning!

önskar Charlie med vänner

Föreställning

God fortsättning!

Sagt om Kom igen Charlie:

”Feelgoodpjäs med aktuellt och viktigt budskap”
Läs Björn Reimers recension på kulturdelen

”Sevärd och rykande aktuell”
”Feelgood med krypande sälta”
Läs Benny Abrahams recension i KT/Kuriren eller i sin helhet nedan

Möblerna andas 1950-tal och Bettys pensionat ska ligga någonstans i den amerikanska södern. Men berättelsen är tidlös och inte bunden till något särskilt land. Allt som händer där kan också hända här. Därför är Lysets Kom igen Charlie rykande aktuell.

Charlie är deprimerad, frun ligger på sjukhus och förhållandet mellan dem är inte det bästa. Hon har varit otrogen 23 gånger vet Charlie att berätta. Hans kamrat Froggy tar med honom till Bettys pensionat och för att Charlie ska slippa prata påstås han vara utlänning och inte förstå språket. Det är ramen och i första akten händer inte mycket mer än att de olika rollfigurerna introduceras och positionerna intas. Det antyds ett och annat men i stort sett är det en – förvisso nödvändig – transportsträcka. Manegen är så att säga krattad inför vad som komma skall.

Andra akten inleds med Woody Guthries This land is your land och i den sången återfinns föreställningens credo, raden This land was made for you and me. Alltså ett land för alla. En tavla i fonden har den vithövdade havsörnen, USA:s nationalfågel, som motiv. Owen Musset bär en t-shirt med sydstatsflaggan på och det talas om det osynliga imperiet som är en omskrivning för Ku Kux Klan och till det kan läggas att Peter Krantz, regi och bearbetning, stoppat in några referenser till Donald Trump som gör Larry Shues pjäs dagsaktuell. Owen och pastorn vill skapa ett samhälle som enbart välkomnar vita heterosexuella amerikaner men Larry Shue och Peter Krantz blottlägger föredömligt tydligt bevekelsegrunden för deras handlande. Pastorn styrs av maktbegär, han vill leda den kristna rörelsen och kan tänka sig ett nutida korståg mot andra trosriktningar medan Owens dröm om ett samhälle utan judar, svarta, efterblivna och utlänningar bygger på okunskap. Eller vidskepelse om man så vill. Det är Owens svaga punkt och central i andra akten när Charlie besegrar muskelstyrka genom att spela upp hela registret hos en voodoopräst.

Kom igen Charlie är en feelgood-pjäs med inslag av krypande thriller och Lysets ensemble är väl vald. Alla gör sitt men några är mer profilerade än andra. Mats Welander ger kropp åt Owens undertryckta raseri och går runt som ett oberäkneligt hot. När han inte darrar inför oknytt och det ockulta. Veronica Hjalmarsson har som Catherine ett bett och en glöd i repliken som är tilltalande. Hon har nu ett par, tre rollgestaltningar bakom sig efter ett långt uppehåll med teater och går stadigt framåt. Det ska inte behöva dröja innan hon kan matcha Lysets leading lady Sylwia Rakowska i kampen om intressanta roller.

I de lättkränktas värld skulle det mumlas om lyteskomik när Ellard genomgående rör sig med huvudvridningar, tics och andra egenheter men jag tycker nog att man kan se det som ett sätt att gestalta en säregen begåvning eller särling. Ellard skälls för att vara efterbliven men han visar att alla kan bidra – om rätt förutsättningar ges. Det är ju faktiskt Ellard som blir bron mellan Charlie och övriga i pensionatet. Owen och pastor David undantagna. Simon Tarakkamäki är konsekvent och kort och gott utmärkt som Ellard.

Thomas Sönnerstam är som klippt och skuren för rollen som Charlie och därför är det inte förvånande att Peter Krantz släpper iväg honom i olika publikfriande utsvävningar. Men frågan är om det inte blir för mycket, ett energiläckage. Det förtar dock inte helheten, Lysets Kom igen Charlie är både sevärd och rykande aktuell.

Benny Abrahamsson

Kontakt

Biljetter

.

Biljetter till våra arrangemang och till våra gästspel köper du på Turistbyrån i Karlskoga eller en timma innan föreställning vid respektive spelplats – Du kan även få information på Lysets telefon: 073-937 52 48
Karlskoga Turistbyrå: Kungsvägen 34, tel 0586-216100

.

Hitta

.