På gång

jag_mamma_thumb

Föreställning

Jag, mamma och förintelsen

27/1–3/3
Kungsteatern, Karlskoga

1945 kom Elisabeth och Anna till Sverige med hjälp av Röda Korset. Här gifte de sig med svenska män, fick barn och försökte leva sina liv så gott de kunde. Evas liv började 1954 och det kom att ta många år innan hon förstod att hon alltid kommer förföljas och jagas av en historia som hon själv inte upplevt.
Biljetter Turistbyrån Karlskoga, Kungsvägen 34, 0586-216100
Ticketmaster.se
Eller på plats en halvtimme innan föreställning
Scrolla ner för mer info.

Underarjagbar_thumb

Gästföreställning

UNDER [är jag] BAR

Lördag 9 mars kl. 16.00
Kungsteatern, Karlskoga

Det är dags att rikta strålkastarljuset mot könsorganet. Glömda ängsmarker och minerad terräng kartläggs i en bejublad teaterföreställning om vaginan. Tillsammans med experter och entusiaster bjuds publiken in till fältstudier i de nedre regionerna.
Läs mer här

Loranga_thumb_02

Föreställning

Loranga Masarin och Dartanjang

Favorit i repris, sommaren 2019!
Det var många leenden, skratt och glada röster efter vårt sommarspel förra sommaren. ”Vår familj har skrattat och pratat om det här en hel vecka nu och vi kan inte bara släppa föreställningen!” Och det är klart vi släpper ut dom igen!
I år är det 50 år sedan Barbro Lindgrens bok om den egensinniga pappan Loranga, hans barn Masarin och förvirrade farfar Dartanjang, Tjuven Gustav, Arga gubben och dom andra kom ut första gången.

Alla ni som inte träffat oss och ni som längtar efter oss igen… VI SES I SOMMAR!

Gruppbild_thumb

Stipendium

Olof Palmes minnesstipendium

Teaterföreningen Lyset har tilldelats Olof Palmes minnesstipendium på 20 000 kr för teaterprojektet Jag, mamma och Förintelsen.

Stipendiet kommer att användas för att göra en resa till Auschwitz med Ung Teater Karlskoga, som också är en teatergrupp på Kulturskolan i Karlskoga. Utifrån teaterungdomarnas personliga upplevelser från resan ska en föreställning och fotoutställning skapas, som kommer att visas på Raoul Wallenberg-dagen 27 augusti i Folkets Hus, samt på Kungsteatern den 27 januari 2019 på Förintelsens minnesdag, då pjäsen Jag, mamma och Förintelsen planeras ha urpremiär. Med en konstnärlig upplevelse kan man beröra, där fakta inte alltid når fram. Syftet med hela projektet är att motverka intolerans, rasism och antisemitism samt att sprida kunskap om Förintelsen.

Jag, mamma och förintelsen

27/1–3/3-19

  • 3/2 sön. kl 16.00
  • 10/2 sön. kl 16.00
  • 16/2 lör. kl 18.00
  • 17/2 sön. kl 16.00
  • 2/3 lör. kl 18.00
  • 3/3 sön. kl 16.00

Föreställning

Jag, mamma och förintelsen

130kr, tom 20 år 80kr

Premiär på Förintelsens minnesdag
söndag 27 jan 2019

Kungsteatern, Karlskoga

1945 kom Elisabeth och Anna till Sverige med hjälp av Röda Korset. Här gifte de sig med svenska män, fick barn och försökte leva sina liv så gott de kunde.

Evas liv började 1954 och det kom att ta många år innan hon förstod att hon alltid kommer förföljas och jagas av en historia som hon själv inte upplevt. Nu vill hon berätta om hur det var att växa upp med en mamma som var traumatiserad av sina upplevelser i Auschwitz-Birkenau, Plazow, Dachau, Christianstadt, Bergen-Belsen och det gör hon med en  teaterföreställning, som har premiär på Förintelsens minnesdag.

Handling
Eva har tagit med sig sin mamma Elisabeth, som varit död i många år, för att hon ska berätta om hur hon som barn överlevde Förintelsen. Elisabeth pratade gärna om sitt liv före och efter Förintelsen, men om vad som hände henne och hennes familj, och alla andra judar i den lilla ungerska gränsstaden Satoraljaujhely, vill hon helst inte berätta. Det kommer att krävas en hel del övertalningsförmåga för att hon ska göra det.

Se trailer om föreställningen

Projekt/produktion
Teaterföreningen Lyset i samarbete med Kulturskolan/Karlskoga kommun och ABF. Projektet har ekonomiskt stöd av Olof Palme Minnesfond, Helge Ax:son Johnssons stipendium, Föreningen Förintelsens överlevande och Adolf Lindgrens stiftelse.

Manus/regi
Eva Dällerud har skrivit manus och spelar sig själv och sin mamma som gestaltas av en docka, tillverkad av Annika Arnell Scenkonst. Regisserar gör Gunilla Orvelius, frilansande regissör och skådespelare, som tidigare satt upp Hemsöborna och Fanny & Alexander för Teaterföreningen Lyset.

Målgrupp
Från åk 9 och uppåt.

När
Utöver skolföreställningar för åk 9 och gymnasiet kommer pjäsen också spelas på Kungsteatern för allmänheten under våren -19, därefter kommer man kunna boka eller beställa en föreställning. Den är lätt att flytta och kan spelas där inte röstförstärkning behövs.

Tid
Föreställningens längd är 70 minuter.

Spelplats, offentliga föreställningar
Kungsteatern, Loviselundsvägen 59, Karlskoga

Biljetter
Turistbyrån Karlskoga, Kungsvägen 34, 0586-216100
Ticketmaster.se
Eller på plats en halvtimme innan föreställning

Mer information
Eva Dällerud evadellerud@hotmail.com

Kontakt

Biljetter

.

Biljetter till våra arrangemang och till våra gästspel köper du på Turistbyrån i Karlskoga eller en timma innan föreställning vid respektive spelplats – Du kan även få information på Lysets telefon: 073-937 52 48
Karlskoga Turistbyrå: Kungsvägen 34, tel 0586-216100

.

Hitta

.