På gång

vinternatten_thumb_ny

Gästföreställning

JULKONSERT med Vänner i Vinternatten

Kungsteatern, Karlskoga
Lördag 16 december kl. 17.00

Även teateråret 2017 avslutas på Kungsteatern med den traditionella Julkonserten. Lördagen den 16 december kl. 17.00 kommer Vänner i Vinternatten och inleder julen tillsammans med oss. Vi kopplar av en stund från julstök och julhandel för att som vanligt lyssna till ljuv musik, vacker sång och berättelser om och kring julen. Välkommen till en stämningsfull avslutning på 2017.

Läs mer här

charlie_thumb_02

Föreställning

Kom igen, Charlie!

Kungsteatern, Karlskoga
11 nov – 10 dec

”Feelgoodpjäs med aktuellt och viktigt budskap”

En komedi av Larry Shue
Regi av Peter Krantz

Köp dina biljetter på Turistbyrån i Karlskoga eller ticnet.se

 

Kom igen Charlie

11 november – 10 december 2017

 • 11/11 lör. 18:00
 • 15/11 ons. 19:00
 • 16/11 tors. 19:00
 • 18/11 lör. 18:00
 • 19/11 sön. 16:00
 • 22/11 ons. 19:00
 • 23/11 tors. 19:00
 • 25/11 lör. 18:00
 • 26/11 sön. 16:00
 • 29/11 ons. 19:00
 • 30/11 tors. 19:00
 • 2/12 lör. 18:00
 • 3/12 sön. 16:00
 • 5/12 tis. 19:00
 • 6/12 ons. 19:00
 • 7/12 tors. 19:00
 • 10/12 sön. 16:00

Föreställning

Kom igen Charlie

200 kr, tom 20 år 100 kr

Kungsteatern, Karlskoga
11 nov – 10 dec

Av Larry Shue i regi av Peter Krantz

Larry Shues pjäs The Foreigner blev en stor succé på Broadway hösten 1984 och sedan dess har den spelats åtskilliga gånger världen över. Kom igen Charlie som den oftast hetat på svenska är en ständigt aktuell historia med både komiska och allvarliga undertoner. Under tre händelserika dagar bor Charlie Parker på Betty Meeks lilla pensionat i Georgia, USA. Alla tror att han är en utlänning som inte kan språket och får därför höra både ett och annat som inte borde ha nått hans öron.

Köp dina biljetter på Turistbyrån i Karlskoga eller ticnet.se. NU!

”Feelgoodpjäs med aktuellt och viktigt budskap”
Läs Björn Reimers recension på kulturdelen

”Sevärd och rykande aktuell”
”Feelgood med krypande sälta”
Läs Benny Abrahams recension i KT/Kuriren eller i sin helhet nedan

Möblerna andas 1950-tal och Bettys pensionat ska ligga någonstans i den amerikanska södern. Men berättelsen är tidlös och inte bunden till något särskilt land. Allt som händer där kan också hända här. Därför är Lysets Kom igen Charlie rykande aktuell.

Charlie är deprimerad, frun ligger på sjukhus och förhållandet mellan dem är inte det bästa. Hon har varit otrogen 23 gånger vet Charlie att berätta. Hans kamrat Froggy tar med honom till Bettys pensionat och för att Charlie ska slippa prata påstås han vara utlänning och inte förstå språket. Det är ramen och i första akten händer inte mycket mer än att de olika rollfigurerna introduceras och positionerna intas. Det antyds ett och annat men i stort sett är det en – förvisso nödvändig – transportsträcka. Manegen är så att säga krattad inför vad som komma skall.

Andra akten inleds med Woody Guthries This land is your land och i den sången återfinns föreställningens credo, raden This land was made for you and me. Alltså ett land för alla. En tavla i fonden har den vithövdade havsörnen, USA:s nationalfågel, som motiv. Owen Musset bär en t-shirt med sydstatsflaggan på och det talas om det osynliga imperiet som är en omskrivning för Ku Kux Klan och till det kan läggas att Peter Krantz, regi och bearbetning, stoppat in några referenser till Donald Trump som gör Larry Shues pjäs dagsaktuell. Owen och pastorn vill skapa ett samhälle som enbart välkomnar vita heterosexuella amerikaner men Larry Shue och Peter Krantz blottlägger föredömligt tydligt bevekelsegrunden för deras handlande. Pastorn styrs av maktbegär, han vill leda den kristna rörelsen och kan tänka sig ett nutida korståg mot andra trosriktningar medan Owens dröm om ett samhälle utan judar, svarta, efterblivna och utlänningar bygger på okunskap. Eller vidskepelse om man så vill. Det är Owens svaga punkt och central i andra akten när Charlie besegrar muskelstyrka genom att spela upp hela registret hos en voodoopräst.

Kom igen Charlie är en feelgood-pjäs med inslag av krypande thriller och Lysets ensemble är väl vald. Alla gör sitt men några är mer profilerade än andra. Mats Welander ger kropp åt Owens undertryckta raseri och går runt som ett oberäkneligt hot. När han inte darrar inför oknytt och det ockulta. Veronica Hjalmarsson har som Catherine ett bett och en glöd i repliken som är tilltalande. Hon har nu ett par, tre rollgestaltningar bakom sig efter ett långt uppehåll med teater och går stadigt framåt. Det ska inte behöva dröja innan hon kan matcha Lysets leading lady Sylwia Rakowska i kampen om intressanta roller.

I de lättkränktas värld skulle det mumlas om lyteskomik när Ellard genomgående rör sig med huvudvridningar, tics och andra egenheter men jag tycker nog att man kan se det som ett sätt att gestalta en säregen begåvning eller särling. Ellard skälls för att vara efterbliven men han visar att alla kan bidra – om rätt förutsättningar ges. Det är ju faktiskt Ellard som blir bron mellan Charlie och övriga i pensionatet. Owen och pastor David undantagna. Simon Tarakkamäki är konsekvent och kort och gott utmärkt som Ellard.

Thomas Sönnerstam är som klippt och skuren för rollen som Charlie och därför är det inte förvånande att Peter Krantz släpper iväg honom i olika publikfriande utsvävningar. Men frågan är om det inte blir för mycket, ett energiläckage. Det förtar dock inte helheten, Lysets Kom igen Charlie är både sevärd och rykande aktuell.

Benny Abrahamsson

Kontakt

Biljetter

.

Biljetter till våra arrangemang och till våra gästspel köper du på Turistbyrån i Karlskoga eller en timma innan föreställning vid respektive spelplats – Du kan även få information på Lysets telefon: 073-937 52 48
Karlskoga Turistbyrå: Kungsvägen 34, tel 0586-216100

.

Hitta

.